BİNGÖL KENTİ ALTYAPI YÖNETİM STRATEJİSİNİN BELİRLENMESİ - BOLDAŞ, CANFİDAL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Mevcut nüfus verileri kullanılarak farklı nüfus tahmin yöntemleriyle kentin gelecekteki nüfusları hesaplanıp hangi yöntemin nüfus tahmini hesaplarında daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Gelecek yıllar için tahmin edilen nüfuslara göre su ihtiyaçları hesaplanıp mevcut su kaynaklarının yeterli olup olmadığı ya da ne zamana kadar yeterli olacağı belirlenmiştir. Bingöl Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi çıkış atıksuları deşarj standartları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Altyapı yönetiminin kısa ve uzun vadeli stratejileri ortaya konmuştur. Bingöl kenti su kaynakları su temini açısından araştırılıp miktar ve kalite yönünden mevcut veriler ışığında değerlendirilmiştir. Altyapıda görülen inşa ve işletme problemleri araştırılmıştır. Su kullanımının değişimi, kişi başına su tüketimleri, su kayıp miktarları tespit edilmeye çalışılmıştır. Su kayıplarına sebep olan unsurlar ortaya koyulduktan sonra su kayıplarının engellenmesi için gerekli tedbirler sunulmuştur. Su kullanıcısının tepkisini minimize etmek ve kullanıcı faktörünün etkisini belirlemeye yönelik olarak da anket çalışması yapılmıştır. Böylece su kaynaklarının yönetiminde su kullanıcılarının etkisini ortaya koyabilmek için kullanıcıların tercihleri, alışkanlıkları ve eğilimleri belirlenmiştir. Bingöl Kenti için mevcut su kaynakları 2015 yılı itibari ile yetersiz geleceğinden alternatif su kaynaklarının gerekliliğine değinilmiş olup yeni kaynaklar önerilmiştir. 2013 yılı itibari ile kalite olarak standartlara uygun su şebekeye verilmektedir. Bingöl Kenti atıksu arıtma tesisi yaklaşık olarak ortalama %80 verim ile çalışmakta olup SKKY deşarj standartlarını sağlamaktadır.

Existing methods with different population estimates using the population data, the city calculated future populations which method is more appropriate for the estimated population of accounts has been decided. According to the estimated population for years to come, they need water, calculated and whether enough available water sources, or what would be sufficient until recently have been determined. Short and long term strategies for the management of the infrastructure has been demonstrated. Bingöl city databases in terms of water resources, water supply in terms of quantity and quality have been assessed in the light of the data available. Seen in the infrastructure construction and management problems have been investigated. Change of use of water, per capita water consumption, water losses, we tried to determine the quantities. Water loss causing elements appeared after the necessary measures for the prevention of water loss is presented. Water's response to minimize the effect of the user and also for determining the factor survey was carried out. Thus, water resources management, water users impact transcends to users preferences, habits and trends have been identified. Bingöl City as of 2015 the water resources available for insufficient addressed the necessity of alternative water sources from the future and new resources have been proposed. as of 2013, as standards of quality water are given to the grid. Bingöl City wastewater treatment plant is approximately 80% average yield is working with SKKY discharge provides the standards.
Bingöl determination of urban infrastructure management strategy
Keywords: Çevre Mühendisliği