Adli Bilişim Mühendisliği Müfredatı ve Gereksinimleri - Akbal, Erhan; Dogan, Sengul; Kaya, Mustafa (My University, 2016)
Son yıllarda bilişim teknolojisinde yaşanan hızlı değişimler bu alanda yeni suç işleme potansiyelleri oluşturarak insanların günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. İşlenen bu suçlarla etkin mücadele edebilmek için, hukuk ve bilişimin kesiştiği alanda insan kaynakları ve laboratuvar altyapılarının geliştirilmesi ve yeni tanımlamaların yapılması gerekmektedir. Ancak çoğu zaman bu yöndeki çalışmaların geciktiği ve güncel problemleri çözmede yetersiz kaldığı gözlenmektedir. Bilişim suçlarını tanımlama, algılama, engelleme, suç ispatı ve delillendirme süreçleriyle ilgili yeni bir bilim dalı tanım süreci bütün gelişmiş ülkelerde başlatılmış ve bunun için lisansüstü ve lisans müfredat çalışmaları yapılmaktadır. Digital Forensics olarak adlandırılan bu disiplinin müfredatının bilişim teknolojilerinin sürekli yenilenmesinden dolayı çok dinamik bir yapıda olması gerekmektedir. Bu çalışmada, dünyadaki benzer ön lisans, lisans, lisansüstü ve özel kurs programları incelenerek lisans düzeyinde bir müfredat geliştirilmiştir. Eğitimin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli laboratuvar koşulları ve öğretim sonrasında istihdam alanları da incelenmiştir.
Keywords: Adli Tıp; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri