Presence and Treatment of Digital Dermatitis Lesions in Dairy Cattle - Sağlıyan, Aydın; Günay, Cihan; Han, Mehmet Cengiz (My University, 2014)
Dijital dermatit (DD) sığırlarda bulaşıcı bir hastalıktır. Dijital dermatitise ilişkin ülseratif lezyonlar genellikle ayağın palmar/plantar kısmında interdijital aralığın üstünde, yumuşak ökçe deri birleşim bölgesinde yer almaktadır. Dijital dermatit süt sığırlarında topallıkların başlıca nedenlerinden biridir. DD'in nedenleri hala tam olarak anlaşılmamış olmasına rağmen etken olarak spiroketler gösterilmektedir. Buna ek olarak en etkili tedavi ve kontrol stratejileri ile ilgili belirsizlikler mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, DD'in tedavisinde ayak banyoları ve oksitetrasiklinin etkilerini belirlemekti. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, 15. ve 30. günlerde tedavi grupları (G1, G2, G3 ve G4) ile kontrol grubu (G5) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar (P <= 0.01) gözlendi. Bu araştırmada, en iyi sonuçlar, %10 ZnSO4 + oksitetrasiklin ile tedavi edilen grupta elde edilmiştir (89,28 %)
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik