AKTİF FİLTRELERİN TASARIMINDA GENETİK ALGORİTMA KULLANIMI - ASLAN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Aktif filtreler tasarlanırken eleman değerlerinin bulunması, transfer fonksiyonunun hesaplanması amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için klasik yöntemlerin kullanılması işlem yükü ve aşırı zaman gerektirmektedir. Sezgisel yöntemlerden olan genetik algoritmalar hata oranlarını minimuma indiren, uygun işlem süresi içerisinde sonuç veren, karmaşık çok boyutlu arama uzayında en iyinin hayatta kalması ilkesine göre en iyi çözümü arar. Bu çalışmada genetik algoritma özelliklerinden yararlanarak gerçekleştirilen program ile aktif analog filtrelerin eleman seçiminde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Böylece işlem karmaşası ortadan kaldırılmış, her yeni isteğe göre eleman değerleri bulunmuştur. İstenilen filtre özelliklerini sağlamak için kullanılan yöntem ile elde edilen bulunan genlik cevapları ile istenen genlik cevapları karşılaştırılarak başarılı sonuçlar alınmıştır.

When designing active filters, it is aimed to find component values and calculate the transfer function. To achieve this goal, the use of conventional methods requires processing load and excessive time. Genetic algorithms, one of the heuristic methods, seek the best solution according to the survival principle of the best in the complex multidimensional search field, which minimizes error rates and results in appropriate processing time. In this study, by using the genetic algorithm features, successful results were obtained in the selection of active analog filters. Thus eliminates process complexity and finds component values for each new request. Successful results were obtained by comparing the amplitude responses obtained by the method used to provide the desired filter properties to the desired amplitude responses.
Use of genetic algorithm in the design of active filters
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği