METABOLİK SENDROM OLUŞTURULMUŞ RATLARDA TRİBULUS TERRESTRİS'İN ADİPOSİT YAĞ ASİDİ BAĞLAYICI PROTEİN (AFABP) VE OKSİDE LDL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - KAYAOĞLU, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2016)
İnsülin direnciyle başlayan metabolik sendrom (MetS); abdominal obezite, diabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon (HT) ve koroner arter hastalığı (KAH) gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği bir sendrom olarak tanımlanmıştır. Metabolik sendrom; insülin direnci sendromu, polimetabolik sendrom, sendrom X, ölümcül dörtlü ve uygarlık sendromu gibi farklı terimlerle de adlandırılmaktadır. Abdominal obezitedeki sitokin üretimi MetS'un patogenezinde ki önemli rol oynayacağı ileri sürülmüştür. MetS'un prevalansındaki artışlar sebebiyle bilim insanları bu konuda daha fazla araştırma yapmaya gereksinim duymuşlar. Bu çalışmalarda fruktoz metabolizmasının obezite, insülin direnci, inflamasyon, HT ve karaciğer yağlanması üzerine etkisinin olduğunu ve bu nedenle MetS geliştirme riskini de arttırdığını düşünüldüğü için önemli bileşenlerin geliştiği deneysel modellere gereksinim duyulmuştur. Biz bu çalışmada; fruktoz diyeti ile metabolik sendrom oluşturulmuş sıçanlarda, Tribulus terrestris ekstraktı'nın metabolik sendromun ve prelevansınının artışa yol açan mekanizmalara olan etkilerini araştırıp, AFABP ve Ox-LDL düzeylerinin elde edilecek veriler ile literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Çalışmada, 240-260 gram ağırlığında Sprague-Dawley cinsi 21 rat kullanıldı. Ratlar her bir grupta 7 rat olmak üzere üç gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu 10 hafta boyunca standart beslenme uygulandı. Grup 2: Fruktoz ile MetS oluşturulan grup 10 hafta boyunca standart beslenme ve %10 oranında fruktoz uygulandı. Grup 3: MetS oluştuktan sonra 8 hafta boyunca Tribulus terrestris bitki ekstratı verilen grup. Çalışma tamamlandıktan sonra ratlar dekapite edilerek alınan kan örneklerinden numunlerde; serum glukoz, Total kolestrol, HDL, LDL, IL-6, TNF-?, Ox-LDL düzeyleri ve ratlardan alınan karaciğer ve yağ dokusu örneklerinden AFABP ekspresyonu ve Tribulus terrestris bitkisinin bu parametreler üzerine etkileri incelendi. MetS grubunda serum insülin, glukoz, HOMA-IR, trigliserid, total kolesterol, LDL-K, TNF-?, IL-6 ve Ox-LDL düzeyleri ölçüldüğünde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek iken; HDL-K düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir (p<0,01). Ox-LDL, LDL, insülin ve HOMA-IR düzeyleri MetS oluştuktan sonra Tribulus terrestris bitki ekstraktı verdiğimiz gruplarda anlamlı (p<0,05) düşük iken; HDL-K düzeyleri anlamlı ( p<0,05) şekilde artmıştır. MetS oluştuktan sonra Tribulus terrestris bitki ekstraktı verdiğimiz gruplarda serum glukoz, total kolesterol, trigliserid, TNF-? ve IL-6 değerlerinde düşüş gözlendi, fakat bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Çalışma sonucu elde edilen verilere göre gruplar arasında Kruskal Wallis, ikili karşılaştırmalar da Mann Whitney-U testi ve en düşük istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 değeri kullanıldı. Sonuç olarak, Tribulus terrestris bitki ekstratının karaciğer ve yağ dokusu, insülin metabolizması ve lipid profili üzerine olumlu etki yapabildiği ve MetS'lu hastalarda kullanımının yararlı olabileceği kanısına varılmıştır.

The metabolic syndrome (MetS), occurs with co-development of insulin resistance, abdominal obesity, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension and coronary artery disease is added to each other is defined as a syndrome of systemic disorders. MetS is also called insulin resistance syndrome, polymetabolic syndrome, syndrome X, deadly quartet, and civilization syndrome. It has been proposed that cytokine production in abdominal adipose tissue can play a prominent role in the pathogenicity of MetS. Science people, owing to the increase in prevalence of MetS, they need to do more research on this topic. In this study of fructose metabolism in obesity, insulin resistance, inflammation, hypertension and fatty liver effects, and therefore increases the risk of developing considering that of the important components for the Mets developed experimental models were needed. In this study, we had the purpose to contribute to the literatüre with the data to be obtained from investigating the mechanisma of the reason of increase of the development and the prevalence of the tribulus terrestrist extract metabolic syndrom, AFABP and Ox-LDL, having a metabolic syndrom formed in rats with a fructose diet. In the study, 21 Sprague-Dawley rats about weight of 240-260 g have been used. The rats were seperated to 3 groups, each of which has 7 rats. Group1; control group (10 weeks), Group2; MetS with fructose (10 weeks), Group3; given Tribulus terrestris after MetS progress (10+8 week) in created. Rats were decapited after the study. Blood samples were taken, the glucose, total cholesterol, HDL, LDL, IL-6, TNF-? and Ox-LDL levels, Liver and adipose tissue samples taken from the rats were measured in the serum, and the effects of Tribulus terrestris on these parameters were examined. Serum insülin, glucose, HOMA-IR, triglyceride, total cholesterol, LDL-C, TNF-?, IL-6 and Ox-LDL levels measuring were compared to the control group found statistically significantly higher and the HDL-C levels was compared to compared to the control group found statistically significantly lower in the metabolic syndrome groups ( p<0,01). After the formation of MetS, that we gave the Tribulus terrestris plant extract groups Ox-LDL, LDL, insülin ve HOMA-IR levels significantly different (p<0,05) were lower whereas the HDL-C levels significantly different (p<0,05) were higher. After the formation of MetS, that we gave the Tribulus terrestris plant extract groups serum glucose, total cholesterol, triglyceride, TNF-? ve IL-6 levels were lower, but the decrease did not have a statistical significiance (p>0,05). According to data obtained as a result of the study, Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis the value of p<0,05 was used as a level of statistical signifiance in a pair wise comparision between the groups. Consequently, Tribulus terrestris plant extract have a positive effect on the liver and adiposet issue, insülin metabolisman lipid profile which can be useful to in the patients with MetS and it looks like a promising option has been concluded.
Investigation of effects of tribulus terrestris on the level of adipocyte fatty acid binding protein and oxidized ldl in the rats with induced metabolic syndrome
Keywords: Biyokimya