HZ. ALİ'NİN İLMİ ŞAHSİYETİ - ÖNER, ABDULKERİM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Hz. Ali, çocukluktan itibaren Hz. Peygamberin yanında bulunmuş, Kur'an'ı ondan öğrenmiş ve onun kâtipliğini yapmıştır. Resulullah vefat edinceye kadar, onun yanından ayrılmamış vahiy ve hadis kültürüyle büyümüştür. Bütün bu özellikler ona dini konular üzerinde hüküm verme imkânı kazandırmıştır. Hz. Ali alim bir zattı. Ashabın ileri gelenleri, bir mes'elede tartışıp içinden çıkamadıkları taktirde Hz. Ali'ye başvuruyorlardı. Bunun içindir ki, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın ilk danıştığı kimseler arasındadır. Her üç halife de bazı durumlarda kendi görüşlerine aykırı bile olsa onun görüşüne uymuşlardır. Hz. Ömer'in sık sık bu yola başvurduğu yakinen bilinir.Hz. Ali, çok yönlü bir kişiliğe sahip olan ender şahsiyetlerden biridir. O ashâb-ı kiram arasında Kur'an, hadis ve özellikle fıkıh hakkındaki bilgileriyle birlikte kendini kabul et¬tirmiş bir otoritedir. Hz. Ali'nin fıkıh ve içtihattaki kemalini muasırları olan en büyük müçtehitler itiraf ediyorlar. Hz. Ali'nin, adli sahada üstün bir yere sahip olduğunu bizzat Hz. Peygamber ve birçok sahabenin sözlerinden anlamak mümkündür. Arap edebiyatına bazı yenilikler getiren, bunlara bir edebiyatçı gözüyle bakan ve değişik bir stil kazandıran kimse olması bakımından önem arz etmektedir. Hitabet bakımından da akıcı bir üsluba ve güzel bir konuşma yeteneğine sahiptir. Hz. Ali'ye atfedilen ve birçok kaynakta yer alan güzel ve anlamlı sözleri birçok kişiyi kendisine hayran bırakmış ve dillere destan olmuştur.Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, ilim, İslam Tarihi

Ali (ra) was nearby Muhammed (sav) during and after his childhood, learned Kur?an from him and helped him as his writer. He didn?t leave him untill his death and grew up with revelations (words in Kur?an and his traditions (Prophet Muhammed?s (sav) words ) culture. All these specialities made him to adjudget on religious subjects. He was a scholar. When entellectua companions of Prophet (sav) argued about a topic and couldn?t reach a decision they eventually consulted him. Because of that, he was the first person whom Ebubekir (ra), Ömer (ra) and Osman (ra) consulted. Moreover; they accepted his ideas even when thought in different ways. Especially, it is well known that Ömer (ra) often followed this way.He was an exceptional personality who had a sophisticated character. He was well respected among Muhammed?s (sav) companions for his knowledge of Kur?an, Islam law and and especially traditions. All scholars of his time admitted his success in Islam law. It is possible to understand from Muhammed?s (sav) and his companions? words that he was in a distinguished place by his konowledge on law. He was the one who brought a new style in Arab literature and analysed it in a view of letters. He had the ability to spaek fluently and address effectively. By the meaningful words which known to be said by him he gained a large number of admirers.Key Words: Hz. Ali, scentist, Islamic History
Hz. Ali?s entellectual personality
Keywords: Din