SUBMASİF PULMONER TROMBOEMBOLİLİ OLGULARDA SAĞ VENTRİKÜL DİSFONKSİYONUNU SAPTAMADA BRAİN NATRİÜRETİK PEPTİD VE KARDİYAK TROPONİNLERİN TANI DEĞERİ - COŞKUN, BURCAK (Fırat Üniveristesi, 2008)
Pulmoner tromboembolili (PTE) hastalarda prognozu belirlemede ve tedavi seçiminde sağ ventrikül disfonksiyonunun (RVD) tespiti çok önemlidir. RVD tanısı genel olarak ekokardiyografi (EKO) bulguları ile konur. Son çalışmalar, kardiyak biyomarkırlar olan kardiyak troponin I (cTnI) ve beyin natriüretik peptid (BNP) serum seviyeleri ölçümünün RVD'yi tespit edebileceğini öne sürmektedir.Bu çalışmanın amacı; submasif PTE'li olgularda RVD'yi tespit etmede BNP ve cTnI serum seviyelerinin tanı değerini araştırmaktır.Çalışmamıza PTE tanısı olan 50 hasta alındı. Muhtemel RVD'yi tespit etmek amacı ile başvuru anında bütün hastalara EKO yapıldı, yine başvuru anında serum BNP ve cTnI düzeyleri ölçüldü.Çalışmaya alınan hastaların %52'sinde EKO ile RVD saptandı. %44'ünde BNP ve %10'unda cTnI yüksek tespit edildi. BNP düzeyi RVD (+) hastaların %73'ünde ve RVD (-) hastaların %12'sinde yüksek saptandı. cTnI seviyesi RVD (+) hastaların %11'inde ve RVD (-) hastaların %8'inde yüksek tespit edildi. BNP seviyeleri, RVD (+) grupta, RVD (-) ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı yüksek bulundu. Grupların cTnI seviyeleri karşılaştırıldığında ise 3 grup arasında anlamlı fark izlenmedi.Sonuç olarak, artmış BNP düzeyinin RVD için bir belirteç olabileceği, BNP seviyesi yüksek hastaların yakından takip edilmesi gerektiği ve trombolitik tedavi açısından değerlendirilebileceği düşünülmüştür.Anahtar kelimeler: Akut pulmoner tromboemboli, sağ ventrikül disfonksiyonu, kardiak biyomarkırlar

Determinig the right ventricule dysfunction (RVD) in pulmonary thromboembolism (PTE) is very important for prognosis and treatment option. RVD is usually diagnosed by echocardiographic findings. Recent studies have suggested that the measurement of levels of serum levels of cardiac troponın I (cTnI) and brain natriuretic peptid (BNP) which cardiac biomarkers can define RVD.The aim of this study is evaluating the diagnostic value of BNP, cTnI serum levels for determining RVD in patients with submassive PTE.Fifty patients with definitive diagnosis of PTE is included in the study. For determining a probable RVD, echocardiography is applied to them. Serum BNP, cTnI levels were measured during admission.Fifty-two of the patients included in the study, RVD were detected with EKO. In 44% of the patients high levels of BNP and 10% of the patients high l cTnI were found respectively. High levels of BNP was found in %73 of patients with RVD (+) and in %12 of patients with RVD (-). High levels of cTnI was found in %12 of patients with RVD (+) and in %8 of patients with RVD (-). BNP levels were significantly high in patients with RVD (+) when compared with RVD (-), and control group. When cTnI levels of groups are compared no significant difference was observed.In conlusion, it is suggested that high levels of BNP can be thought as a marker for RVD, patients who have high levels of BNP can be followed closely, and determined for thrombolitic therapy.Key words: Acute pulmonary tromboembolism, right ventricule dysfunction, cardiac biomarkers
The diagnostic values of brain natriuretic peptid and cardiac troponin for determining the right ventricule dysfunction in patients with submassive pulmomary thromboembolism
Keywords: Göğüs Hastalıkları