Kalecik Baraj Gölü (Elazığ-Türkiye) zooplanktonu - Bulut, Halil; Saler, Serap (My University, 2013)
Kalecik Baraj Gölü zooplankton faunasını belirlemek amacıyla Kasım 2010- Ekim 2011 tarihleri arasında aylık olarak alınan örnekler incelenmiştir. Araştırma sonucunda, 25 Rotifera, 11 Cladocera ve 4 Copepoda türü olmak üzere toplam 40 tür teşhis edilmiştir. Teşhis edilen türler içerisinde Rotifera?ya ait Cephalodella forficata (Ehrenberg, 1832 ) Türkiye için ikinci kez bu bölgede teşhis edilmesi bakımından önem taşımaktadır. Zooplanktonik organizmaların sayısal olarak % 62.5 „ini Rotifera, % 27,5?ini Cladocera ve %10?unu Copepoda türleri oluşturmuştur. Kış ayları zooplankton tür çeşitliliğinde belirli bir azalmanın kaydedildiği dönem olmuştur. İlkbahar ve yaz aylarında zooplankton tür çeşitliliğinde belirgin bir artış kaydedilmiştir. Zooplankton özellikle ilkbahar aylarında en yüksek tür ve birey sayısı ile ortaya çıkmıştır. En fazla tür sayısı Mayıs ayında (22 tür) kaydedilmiştir. En az tür ise Kasım ayında (4 tür) kaydedilmiştir. Baraj Gölü?nde pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen değerleri ölçülmüştür Araştırma Kalecik Baraj Gölü?nde yapılan ilk çalışma bakımından önem taşımaktadır.

Zooplankton of Kalecik Dam Lake (Elazig- Turkey) Zooplankton of Kalecik Dam Lake were determined from monthly taken samples between November 2010-October2012. Cephalodella forficata (Ehrenberg, 1832 ), between the species identified was important as to recognize second time in this region for Turkey. Zooplanktonik species were comprised as 62.5% Rotifera 27.5% Cladocera and 10% Copepoda species. There was marked decrease in at the zooplankton species diversity in winter months. There was sharp increase at the zooplankton species diversity in spring and in summer months. The most species were determined in May (22 species). At least species were determined November (4 species). pH, dissolved oxygen, water temperature were measured a the dam lake. The study has got an importance as to be the first research on zooplankton in Kalecik dam lake.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Rotifera; Cladocera; Copepoda; Cephalodella forficata