Yerel siyasetin liderleri olan belediye başkanlarına yönelik hizmetkâr liderlik ölçeği uyarlama çalışması - Demirel, Erkan T.; Yatkın, Ahmet; Düşükcan, Muhammet; Derin, Neslihan; Çakınberk, Arzu; Güven, Mehmet (My University, 2013)
Bu çalısma, Türkçe yazına, yerel siyaset liderleri olarak kabul edilen belediye baskanlarının hizmetkâr liderlik davranıslarının ölçümüne yönelik bir ölçek kazandırma amacıyla yapılmıstır. Hedef kitle (evren), TRB-1 Bölgesi’nde yer alan illerin (Elazıg, Malatya, Bingöl, Tunceli) merkezlerinde yasayan seçmenlerdir. Çalısma, “ölçülecek tutumun (özeligin) tanımlanması, deneme ölçeginin düzenlenmesi ve deneme uygulaması, deneme ölçeginden elde edilen verilerin analizi” asamaları izlenerek tamamlanmıstır. Öncelikle, hizmet kalitesi ve belediye hizmet kalitesine iliskin yazın taramasından sonra ölçekle ilgili madde havuzu olusturulmustur. Madde havuzu, uzman görüsüne sunulmus ve akabinde hedef kitleden bir grupla tartısılmıstır. lerleyen adımda ise pilot uygulama yapılmıstır. Pilot uygulamadan elde edilen ham veriler; betimleyici testler, güvenilirlik testi, “maddetoplam korelâsyonu testi”, alt-üst %27 fark testi” ve “dogrulayıcı faktör analizi” ile analiz edilmistir. Sonuçta, ölçegin dört faktörden olustugu ve bu dört faktörün toplam varyansın %49,42’sini açıklayabildigi bulgusuna erisilmistir. Ölçegin geçerlilik ve güvenilirlik açısından kabul edilebilir sınırların içerisinde oldugu görülmüstür.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Liderlik; Hizmetkâr liderlik; Siyasi liderlik; Ölçek geliştirme; Ölçek uyarlama