KEMİKTEKİ TUTUNMA GÜCÜNÜ ARTIRMAK İÇİN GELİŞTİRİLEN VİDALARIN VE ORTAMLARIN BİYOMEKANİK KARAKTERİZASYONU - TAŞDELEN, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Plaka ? vida sistemleri; travma, skolyoz, spinal stenoz, tümör, enfeksiyon vb. sebeplerle ortaya çıkan spinal instabilitenin tedavisinde kullanılan en popüler araçlardır. Stabilize amacıyla takılan vidanın sıyrılma dayanımı birçok üretici ve cerrah tarafından üzerinde durulan en önemli noktalardan biridir.Bu çalışmada farklı tiplerde iki vida ve bunların uygulandığı iki farklı ortamın katı modeli oluşturulmuş ve biyomekanik analizleri sonlu elmanlar yöntemi kullanılarak çalışılmıştır.Elde edilen analiz sonuçları, biyomekanik deney sonuçları ile karşılaştırılmış ve uygunluğu tartışılmıştır.

The plate?screw system is one of the most popular devices used in dealing with instability due to trauma or scoliosis, spinal stenosis, tumors, and infection. For the purpose of stabilizing the inserted spine section, the pull-out strength of the screw is one of the most important indices concerned by both manufacturers and surgeons.In this study, 3-D solid modeling and biomechanical analysis of two different type screws and two different type mediums have been studied.The obtained results from the finite element analysis are compared with the performed mechanical test and the suitability of the results have discussed.
Biomechanical characterization of the screws and mediums which is developed for increasing pull-out strength in bone
Keywords: Biyomühendislik; Mühendislik Bilimleri; Metalurji Mühendisliği