TÜRK GİRİŞİMCİLİĞİNİN TARİHİ VE GELİŞİMİ - Kamaç, Hilal; Kişman, Zülfikar Aytaç (Balıkesir Üniversitesi, 2020)
Toplumların, özellikle sanayi devrimi sonrası, ekonomik dönüşümünde önemli rol üstlenen özel teşebbüs faaliyetleri, tanımı zaman içinde gelişen ve zenginleşen bir olgu olan Girişimcilik ile her dönemde farklı seviyelerde ekonomiye katkıda bulunmuştur. Dolayısıyla girişimciliğin artırılması, girişimci niteliklerinin ve özelliklerinin geliştirilmesi mikro düzeyde bireysek ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi ve sonuç vermesi, makro düzeyde de bir ülkenin kalkınması için oldukça önemli unsurlardır. Girişimciliğin başarılı çıktıları olarak, ekonomik büyümenin hızlandırılması, ülkede istihdamın yaratılması, yeni endüstrilerin ortaya çıkması vb. sayılabilir. Türk toplumu da ekonomik gelişim sürecinde girişimcilik faaliyetleri kapsamında değerlendirilebilecek çeşitli aktiviteler içinde bulunmuştur. Bu aktiviteler Osmanlı Devleti’nden itibaren başlamış ve günümüze kadar devam edegelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Osmanlı imparatorluğu döneminden 2001 yılına ülkemizde girişimciliğin sayısal verilerle gelişmişlik derecesine değinmektir. Aynı zamanda belirtilen dönemlerde ülkemizde yaşanan ekonomik bunalımların girişimcilik üzerinde etkisi araştırılacaktır.
Keywords: Business Administration; İşletme