Antalya Yöresindeki Keçilerde Hemotropik Mycoplasma spp.’nin Nested PCR ile Araştırılması - Özübek, Sezai (My University, 2018)
Bu çalışma, hemotropik Mycoplasma spp.’nin Antalya yöresindeki keçilerde varlığı ve yaygınlığınınnested PCR ile ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Antalya ilinde bulunan 3 odaktaki(Akseki, Manavgat ve Serik) keçilerden toplam 157 adet kan örneği toplanmıştır. Çalışmadakullanılan hayvanlar ayrıca kene varlığı yönünden muayene edilmiştir. Bu örneklerden totalgenomik DNA’lar izole edilmiş, elde edilen DNA örnekleri hemotropik Mycoplasma spp. varlığıyönünden 16S rRNA gen bölgeleri nested PCR ile amplifiye edilmiştir. İncelenen 157 örneğin35’inde (%22.3) Mycoplasma spp. pozitifliği tespit edilmiştir. Pozitif örnekler arasından seçilen birörneğin 16S rRNA genine ait sekans analizi sonucu Mycoplasma ovis ile %100 benzer olduğugörülmüştür. Bu çalışma ile Antalya yöresindeki keçilerde nested PCR ile hemotropik Mycoplasmaspp. varlığı ve etkene ait epidemiyolojik veriler elde edilmiştir.
Keywords: Mikrobiyoloji; Viroloji; Veterinerlik