KUERSETİN KATKILI ZN ESASLI HİDROKSİAPATİT ÖRNEKLERİNİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU - KAYA, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sunulan yüksek lisans tez çalışmasında, günümüz biyoteknolojik uygulamalarında kemik ve diş gibi sert dokuların tedavisinde sıklıkla kullanılan hidroksiapatit (HAp) biyomalzemelerin Zn esaslı ve kuersetin katkısıyla yaş kimyasal metotla sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen HAp biyomalzemelerin kristal yapıları ve fazları XRD analizi tekniğiyle, fonksiyonel grupları ise Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisiyle, morfolojileri taramalı elektron mikroskopisi (SEM) cihazıyla, elementel bileşimleri ise enerji dağılımlı X-ışını (EDX) spektroskopisi ile belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, kuersetin ve Zn katkısıyla sentezlenen HAp biyomalzeme örneklerinin örgü parametrelerinde ve kristalleşme yüzdelerinde değişiklikler olduğu saptanırken, üretilen HAp numunelerinin benzer morfolojilere sahip oldukları ve herhangi bir safsızlık ve/veya kalıntı ihtiva etmedikleri gözlenmiştir. Sentezlenen biyomalzemelerin HAp ve ?-TCP fazları ihtiva ettikleri saptanmıştır. FT-IR analiz sonuçlarına göre üretilen biyomalzemelerin HAp'in karakteristik fonksiyonel grupları olan OH- ve PO43- gruplarını içerdikleri belirlenmiştir.

In the presented master's thesis, the synthesis and characterization of Zn-based and quercetin doped hydroxyapatite (HAp) biomaterials, which are frequently used in the treatment of hard tissues such as bones and teeth in today's biotechnological applications, were carried out by wet chemical method. The crystal structures and phases of the synthesized HAp biomaterials were determined by XRD analysis technique, functional groups were determined by Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy, morphologies were determined by scanning electron microscopy (SEM) device, and elemental compositions were determined by energy dispersive X-ray (EDX) spectroscopy. According to the analysis results, changes were determined in the lattice parameters and crystallization percentages of HAp biomaterial samples synthesized with the addition of quercetin and Zn, while it was observed that the produced HAp samples had similar morphologies and did not contain any impurities and/or residues. It was determined that the synthesized biomaterials contained HAp and ?-TCP phases. According to the FT-IR analysis results, it was determined that the biomaterials produced included OH- and PO43- groups, which are the characteristic functional groups of HAp.
Synthesis and characterization of quercetin doped Zn based hydroxyapatite samples
Keywords: Biyoteknoloji