HEKZAKİS (2-FORMİLFENOKSİ) SİKLOTRİFOSFAZENELR'İN OKSİM TÜREVLERİ VE REAKSİYONLARI - PAMUKÇİ, ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada hekzaklorosiklotrifosfazen (1), 2-hidroksi benzaldehit ile reaksiyonasokularak hekzakis(2-formilfenoksi)siklotrifosfazen (2) elde edildi. Hekzaklorosiklotrifosfazenhava ve neme karşı hassas olduğu için bu reaksiyon havasız ortamda ve argon atmosferindegerçekleştirildi. Elde edilen 2 bileşiği hidroksilaminhidroklorür ile piridinde etkileştirilerek yeni biroksim olan hekzakis(2-[(hidroksiimino)metil]fenoksi)siklotrifosfazen (3) sentezlendi.3 Bileşiği allil bromür, klorasetil klorür, benzoil klorür, propanoil klorür, metil iyodür, etilbromür, 4-metoksibenzoil klorür, asetil klorür, benzil klorür ve 2-klorobenzoil klorür ile reaksiyonasokuldu. Elde edilen ürünlerin yapıları, elementel analiz, IR, 1H, 13 31C ve P-NMR spektroskopisikullanılarak aydınlatıldı.3 Bileşiğinin allil bromür, benzoil klorür, propanoil klorür, metil iyodür, etil bromür ve 4-metoksibenzoil klorür ile olan reaksiyonları sonucunda bileşikteki 6 adet oksim protonunun yerinealkil veya açil gruplarının bağlandığı hekzasübstitüe bileşikler elde edildi. Klorasetil klorür ileolan reaksiyonu sonucu 2 adet klorasetil grubu yapıya katılarak disübstitüe ürün elde edildi. Asetilklorür, benzil klorür ve 2-klorobenzoil klorür ile olan reaksiyonları sonucunda ise saf ve yapısıaydınlatılabilen ürünler elde edilemedi.ANAHTAR KELİMELER: Hekzaklorosiklotrifosfazen, fosfazen, siklofosfazen, oksim,oksim-fosfazenler
Oxime derivatives and reactions of hexakis(2-formylphenoxy) cyclotriphosphazenes
Keywords: Kimya