FUZÛLİ'NİN TÜRKÇE DİVANI'NDA DİN VE TOPLUM TELÂKKİLERİ - KESİK, BEYHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışma Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'ndaki din ve toplumla ilgili konuların tespitini ve tahlilini içermektedir. Fuzûlî, klâsik şiir geleneğinde yetişmiş ve bu geleneği daha da ilerilere götürmüş bir şairdir. Şairin Türkçe Divanı'nı esas alarak din-tasavvuf, toplum ve insandan oluşan bir inceleme yaptık. Böylelikle şairin dine, topluma, insana bakışı değerlendirildi ve çağın kültürel özelliklerinin şairin şiirine nasıl yansıdığı gözler önüne serildi. Sonuç olarak Fuzûlî hakkında yapılacak olan yeni çalışmalara kaynak olabilecek bir çalışma meydana getirmiş olduk. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Fuzûlî, Türkçe Divan, Din, Toplum, İnceleme
The interpritations of religion and society in Fuzuli's Turkish Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature