MALİGN PLEVRAL EFÜZYONLARDA TÜMÖR BELİRLEYİCİLERİNİN TANI DEĞERİ - ÖZ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada plevral efuzyonlann benign-malign ayrımında tümör belirleyicilerinin tanısal değeri araştırıldı. Bu amaçla 55 malign (yaş ortalaması 60.89 ± 12.54 yıl) ve 48 benign (yaş ortalaması 55.14 ± 20.15 yıl) toplam 103 hastanın plevral sıvılarında karsinoembriyonik antijen (CEA), alfa foto protein (AFP), karbonhidrat antijeni 19-9 (CA 19-9), karbonhidrat antijeni 125 (CA 125) ve kanser antijeni 15-3 (CA 15-3) seviyeleri kemiluminesens yöntemi kullanılarak ölçüldü. Plevral sıvılarda CEA düzeyi malign grupta 18.09 ± 15.92 ng/ml, benign grupta 0.97 ± 0.60 ng/ml (p<0.001), AFP düzeyi malign grupta 1 1.31 ± 5.62 ng/ml, benign grupta 2.60 ± 2.12 ng/ml (pO.001), CA 19-9 düzeyi malign grupta 96.51 ± 63.72 U/ml, benign grupta 7.41 + 3.76 U/ml (pO.001), CA 125 düzeyi malign grupta 168.94 ± 138.15 U/mL benign grupta 132.04 + 119.83 U/ml (p>0.05) ve CA 15-3 düzeyi malign grupta 92.89 ± 59.53 U/ml, benign grupta 12.00 ± 9.30 U/ml (pO.001) olarak tespit edildi. Malign plevral sıvılarda CEA'nın sensitivitesi %87.2, spesifitesi %95.8 (cut off değeri 2.17 ng/ml), AFP'nin sensitivitesi %74.5, spesifitesi %93.7 (cut-off değeri 6.84 ng/ml), CA 19-9'un sensitivitesi %85.4, spesifitesi %95.8 (cut-off değeri 14.93 U/ml), CA 125'in sensitivitesi %23.6, spesifitesi %85.4 (cut-off değeri 371.7 U/ml) ve CA 15-3'ün sensitivitesi %80.0, spesifitesi %93.7 (cut-off değeri 30.6 U/ml) olarak bulundu. Sonuç olarak CEA, CA 19-9, CA 15-3 ve AFP'nin plevral efüzyonlardaki düzeylerinin malign ve benign plevral efuzyonlann ayrımında yararlı olabileceği, ancak malign plöreziye neden olan malignitenin türünün belirlenebilmesi için daha fazla sayıda olgu üzerinde ileri çalışmaların yapılması gerektiği kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler: Plevral efüzyon, tümör belirleyicileri, CEA, AFP, CA 19-9, CA 125, CA 15-3.

The diagnostic value of pleural effusions for malign-benign identification by using tumor markers were investigated. The levels of carcinoembryonic antigen (CEA), alpha fetoprotein (AFP), carbohydrate antigen 19-9 (CA 19-9), carbohydrate antigen 125 (CA 125) and cancer antigen 15-3 (CA15-3) were measured by chemoluminescence in pleural fluids on 103 patients where 55 are malign (mean age 60.89 ± 12.54) and 48 are benign (mean age 55.14 ± 20.15). In pleural fluids, the CEA levels were measured as 18.09 ± 15.92 ng/ml in the malign group and 0.97 ± 0.60 ng/ml in the benign group (p<0.001). The AFP levels were measured as 1 1.31 ± 5.62 ng/ml in the malign group and 2.60 ±2.12 ng/ml in the benign group (p<0.001). The CA 19-9 levels were measured as 96.51 ± 63.72 U/ml in the malign group and 7.41 ± 3.76 U/ml in the benign group (p<0.001). The CA 125 levels were measured as 168.94 ± 138.15 U/ml in the malign group and 132.04 ± 1 19.83 U/ml in the benign group (p>0.05). Finally, the CA 15-3 levels were measured as 92.89 ± 59.53 U/ml in the malign group and 12.00 ± 9.30 U/ml in the benign group (pO.001). The malign pleural fluids levels of CEA, AFP, CA 19-9, CA 125 and CA 15- 3 were computed with sensitivities of 87.2%, 74.5%, 85.4%, 23.6% and 80.0% and specifities of 95.8%, 93.7%, 95.8%, 85.4% and 93.7%, respectively. (Cut-off values: 2.17 ng/ml, 6.84 ng/ml, 14.93 U/ml, 371.7 U/ml and 30.6 U/ml, respectively). Finally we suggested that, the pleural fluid lewels of CEA, CA 19-9, CA 15-3 and AFP may be useful for malign-benign identification of pleural effusions but more advanced studies should be made on too many cases for determining the type of the malignency which is resulted in the pleural effusion. Key Words: Pleural effusion, tumor markers, CEA, AFP, CA 19-9, CA 125, CA 15-3.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases