GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİNDE UYGULAMALI ATÖLYE DERSLERİNİN UZAKTAN EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ - Özpolat, Kainat (My University, 2023)
Bu araştırma dünyanın yaşadığı salgın ve Türkiye’de yaşanan depremlerde eğitim ve öğretimin çevrim içi yapılmasından dolayı, güzel sanatlar eğitiminde uygulamalı atölye derslerinin uzaktan eğitimine yönelik öğrenci görüşlerinden oluşmaktadır. Güzel sanatlar eğitimi atölye dersleri doğası gereği fiziki bir alana ihtiyaç duymaktadır. Aynı zamanda bir öğretici nezaretinde yapılması sanat eğitiminin gelişiminde olumlu etkilerle sonuçlanmaktadır. Araştırma bu bağlamda güzel sanatlar eğitiminde atölye dersini alan öğrenciler üzerine yönelmiştir. Güzel sanatlar eğitimi kategorisine ait öğrencilerin bu duruma yönelik görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmıştır. Toplanan verilerde sanat eğitimi alan öğrenciler atölye derslerinin önemini kabul etmiş ve yeteneklerini artırmayı arzulamışlardır. Sanat eğitimi atölye dersi alan 21 öğrenci ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde, öğrenciler atölye derslerinde ihtiyaç duydukları durumlar ve çevrim içi eğitimin avantaj ve dezavantajları bakımından görüşler bildirmişlerdir. Sanat eğitimi atölye dersi alan öğrenciler ile yapılan görüşme formlarının analiz edilmesi ile 5 kategoriye ulaşılmıştır. Kategoriler; öğrencilerin atölye derslerinin uzaktan ya da yüz yüze olması gerektiğine yönelik düşüncelerini göstermektedir. Bu kategoriler; avantajlar, dezavantajlar, fiziki ortam, yüz yüze eğitim ve sanatsal gelişime olumlu ya da olumsuz katkılar başlıklarından oluşmaktadır. Bu araştırmada elde edilen bulgular detaylı incelenmiş ve sanat eğitiminin yüz yüze eğitim yolu ile alınması sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Öğrenci Görüşleri; Güzel sanatlar; Uygulamalı Atölye