PULMONER ARTERİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA SERUM FERRİTİN DÜZEYİ VE SAĞ VENTRİKÜL KASILMA HEMOJENİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - TAŞCAN, YUSUF LATİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Pulmoner hipertansiyon (PH), kalp kateterizasyonu (KK) sırasında istirahatte ortalama pulmoner arter basıncının (oPAB) ?20 mmHg ölçülmesi olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji kliniği tarafından 2022-2023 tarihleri arasında kliniğimizde takipli hastalara uygulanmıştır. Araştırmaya KK ile tanı konulan PAH tanılı hastalardan ferritin düzeyi <200 ng/ml olan 50 hasta alınmıştır. Çalışmamız prekapiller PH'lu hastalar alınması planlanmış, ancak kliniğimizde diğer prekapiller PH grubu takipli hasta sayısı az olduğundan dolayı istatistiksel olarak anlamlı olmayacağı düşünülerek araştırmaya dahil edilmemiştir. Fırat üniversitesi kardiyoloji kliniğinde takip edilen hastaların laboratuvar parametreleri hasta dosyalarından bakılarak ekokardiyografi araştırmacılar tarafından bakılmıştır. Bu çalışmanın amacı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde takipli pulmoner arteriyel hipertansiyonlu hastalarda serum ferritin düzeyi ve sağ ventrikül kasılma hemojenitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalamasının 55,320 olduğu, %32'sinin erkek, %68'inin kadın olduğu, bireylerin çalışma sonrası elde edilen TAPSE/SPAB değeri (0.632 ± 0.183), çalışma öncesi elde edilen TAPSE/SPAB değerinden (0,493 ± 0,151) anlamlı şekilde yüksek olduğu, çalışma sonrası elde edilen ferritin değeri (356.814 ± 185.487, Medyan=340.05), çalışma öncesi elde edilen ferritin değerinden (34.686 ± 26.601, Medyan=26.70) anlamlı şekilde yüksek olduğu, çalışma sonrası elde edilen serum demir değeri (84.320 ± 34.326), çalışma öncesi elde edilen serum demir değerinden (60.380 ± 24.820) anlamlı şekilde yüksek olduğu, çalışma sonrası elde edilen HGB değeri (15.086 ± 2.605), çalışma öncesi elde edilen HGB değerinden (14.104 ± 2.805) anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Pulmoner arteriyel hipertansiyon hastalarında demir eksikliği varlığının artmış mortalite ile ilişkili olabileceği, hemodinamik değişkenlerin demir eksikliği olan ve olmayan PH hastalarında farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Grup 1 Pulmoner Hipertansiyon, Serum Ferritin Düzeyi, Sağ Ventrikül Kasılma Hemojenitesi

Pulmonary hypertension (PH) is defined as a resting mean pulmonary artery pressure (mPAP) of ?20 mmHg during cardiac catheterization. In our study, it was applied to patients followed up in our clinic by the Cardiology Clinic of Fırat University Faculty of Medicine Hospital between 2022-2023. 50 patients with ferritin levels <200 ng/ml among patients with PAH diagnosed with CC were included in the study. Our study was planned to include patients with precapillary PH, but since the number of patients followed up in the other precapillary PH group in our clinic was low, it was thought that it would not be statistically significant and therefore they were not included in the study. Laboratory parameters of patients followed up in the cardiology clinic of Fırat University were examined by echocardiography researchers by looking at the patient files. The aim of this study was to investigate the relationship between serum ferritin level and right ventricular contraction hemogenicity in patients with pulmonary arterial hypertension followed up in the Cardiology Clinic of Fırat University Faculty of Medicine Hospital. The mean age of the patients participating in the study was 55.320, 32% were male and 68% were female, the TAPSE/SPAB value of the individuals obtained after the study (0.632 ± 0.183) was significantly higher than the TAPSE/SPAB value obtained before the study (0.493 ± 0.151), the ferritin value obtained after the study (356.814 ± 185.487, Median=340.05) was significantly higher than the ferritin value obtained before the study (34.686 ± 26.601, Median=26.70), the serum iron value obtained after the study (84.320 ± 34.326) was significantly higher than the serum iron value obtained before the study (60.380 ± 24.820), the HGB value obtained after the study (15.086 ± 2.605) was significantly higher than the HGB value obtained before the study. It was found to be significantly higher than the value (14.104 ± 2.805). It was concluded that the presence of iron deficiency in patients with pulmonary arterial hypertension may be associated with increased mortality and that hemodynamic variables differ in PH patients with and without iron deficiency. Key Words: Group 1 Pulmonary Hypertension, Serum Ferritin Level, Right Ventricular Contraction Hemogenicity
Relationship between serum ferritin levels and right ventricular contraction hemogeneity in patients with pulmonary arterial hypertension
Keywords: Kardiyoloji