Oecd ülkelerinde yolsuzluğun ekonomik belirleyenleri: Panel veri analizi - Ozcan, Burcu (My University, 2012)
Özel kazanımlar uğruna verilmiş kamusal bir yetkinin ya da gücün kötüye kullanımı şeklinde tanımlanan yolsuzluk, “yolsuzluk iktisadı” adı altında 1990’lı yıllar ile birlikte İktisadın bir alt disiplini şeklinde gündeme gelmiştir. İktisadi bir sorun olan yolsuzluk, dünya genelinde ülkeler tara- fından mücadele sahası oluşturulan geniş çaplı küresel bir problem olarak kabul edilmektedir. Bu nedenledir ki, iktisatçılar yolsuzluğa karşı politik mücadele reçeteleri sunarak, nedenlerini belirlemeye çalışmaktadırlar. Bu çalışmada, birçok kategori altında ele alınan yolsuzluğun belirleyenleri, teorik ve ampirik olarak incelenmektedir. Panel veri modeline dayalı olan bu çalışmada yolsuzluğun belirleyenlerine ilişkin ileri sürülen çeşitli hipo- tezlerin doğrulukları araştırılmaktadır. Elde edilen sonuçlar, sadece politik haklar ile ilgili hipotezin doğrulanmadığını göstermektedir.
Keywords: İktisat