KIRILMA MEKANİĞİ TEST MODELLERİNİN "YAPAY ZEKA" METODLARI İLE İNCELENMESİ - KAZAZ, AYNUR (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi KIRILMA MEKANİ?İ TEST MODELLERİNİN TAPAT ZEKA" METODLARI İLE İNCELENMESİ Aynur KAZAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 199.3, Sayfa: 124 Bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak, bilgisayardan çok çeşitli alanlarda daha geniş kullanım imkanları ortaya çıkmıştır. Son zamanlara kadar bu kullanım sınırlı kalmış, daha etkili -bilgisayarların üretilmeye başlanması ile birlikte kullanım alanı da genişlemiştir. Yapay zekâ (Artificial Intelligence) sistemleri de bu araştırma zincirinin son halkalarından birisi konumuna gelmiş nispeten yeni bir bilgisayar bölüm dalıdır. Başlangıçtaki uzman sistemler önemli bilimsel ve sosyal içerikli problemlerin çözümünde gerçekten dikkate değer başarılar elde etmişlerdir. Bunların basında Kimya, Jeoloji, Matematik ve Tıp gelmektedir. Uzman sistemlerin özel alanlara uygulanması diğer alanlarda bulunanIV çalışanlar arasında genel bir ilgi uyandırmıştır. Bu konuda yapılan araştırmalar ve bilim çevrelerince son yıllardaki gösterilen ilgiye bakılırsa, bu konunun geleceğin en popüler bilim dallarından birisi olmaya aday olduğu açıkça görülmektedir, inşaat mühendisliğinin de bu gelişmelerin dışında kalması düşünülemez. Çalışmanın temeli betonun kırılma özelliklerini ortaya koymak üzere geliştirilen kırılma mekaniği modellerinin bilgisayarda analizi oluşmaktadır. Betonun kırılma mekaniği karakteristiklerini belirlemek üzere birçok test metodu ele alınmıştır. Ancak bu test rnetotlarının her birisinin diğerine göre avantaj ve dezavantajı söz konusudur. İhtiyaç duyulan bilgilerin en iyi şekilde sağlanabilmesi için test metodunun seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada istenen bilgiye ve mevcut laboratuvar imkânlarına uygun test metodunu, bir bilgi tabam oluşturularak bilgisayarda seçimin yapılmasını sağlayan bir yapay zekâ programı hazırlanmıştır. AMAHTAR KELİMELER: Beton, Kırılma Mekaniği, Yapay Zekâ, Uzman Sistemler.
An Investigation on fracture mechanics models through artificial intelligence
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering