Dünyada yeni bir milat olarak covid 19 virüsünün iletişim boyutu - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2020)
Dünyadaki sosyal olayları/olguları anlamak ve anlamlandırmak için milat olarak baz alınan Hazreti İsa’nın doğumu, milattan önce ve milattan sonra şeklinde tanımlanırken Mart 2020 itibarı ile artık dünyadaki toplumsal konuları Koronavirüs’ten önce ve Koronavirüs’ten sonra şeklinde yeniden ele alma zorunluluğu doğmuştur. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Koronavirüs dünya için bir milattır. Bu virüs bizim yaşam biçimimizi ve kültürümüzü değiştirerek yeni bir sosyoloji yaratmıştır. Bir sosyolojinin oluşması için çok uzun yıllar, bazen on yıllar hatta yüzyıllar gerekmektedir. Ancak herkesin şu anda aynı anda, aynı dakikada, aynı saniyede odaklandığı ve süreklilik arz eden bir yaşam biçimi kendi sosyolojisini de yaratmıştır. Bu, çok hızlı bir şekilde gerçekleşmiştir. Yüz yılda oluşabilecek bir sosyoloji birkaç haftada artık oluşmuştur. Davranışlarımıza, bire bir ilişkilerimize, aile ilişkilerimize, sosyal çevremize, dünyaya bakışa, sınırlara/renklere/düşüncelere/ırklara bakışımıza yönelik tüm sosyolojik bakış açımız yeni bir kimlik kazanacaktır ve bu dünyada yeni bir davranış şeklini doğuracaktır. Bu davranış şekli kimi yerlerde ciddi anlamda bozukluklara, ayrışmalara, kopuşlara neden olacak; kimi yerlerde de ciddi anlamda bütünleşmeleri sağlayacaktır. Ancak şu açık ve nettir ki; dünyada hak ve özgürlüklerin dönemi bir süre kapanacaktır. Bu virüsün insanlık tarihine sadece fiziksel anlamda ‘yok etmek’ dışında onun yaşam biçimi değiştirme anlamında da önemli bir etkisi vardır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Covid 19; İletişim; Sosyoloji; Küreselleşme