KALKON İÇERİKLİ METAKRİLAT POLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ŞENTÜRK, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada ilk olarak, (1-benzofuran-2-il)' in vanilin ile reaksiyonundan (1-benzofuran-2-il)-3-(4-hidroksi-3-metoksifenil)prop-2-en-1-on sentezlendi. Sentezlenen bu bileşik ile ticari olarak hazır alınan metakriloilklorür ile açilleme reaksiyonundan (1-benzofuran-2-il)-3-okso-prop-1-en-1-il]-2-metoksifenil 2-metilakrilat monomeri sentez-lendi. Homopolimer ve kopolimerlerin hazırlanmasında serbest radikalik polimerizasyon ve atom transfer radikal polimerizasyon metodları kullanıldı. Yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları karşılaştırmalı olarak DSC ve TGA ile ölçüldü ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü.Sıcaklık ve frekansın bir fonksiyonu olarak polimerlerin dielektrik davranışları incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi. Polimerlerin spektroskopik özellikleri UV-Vis ve floresans spektroskopileriyle araştırıldı. Floresans spektroskopisiyle emisyon ölçümleri üzerine çözücü polarlığının etkisi araştırıldı. Kalkonun dimerleşme özelliğinden yararlanılarak kalkon uçlu polimer fotodimerleştirildi.

In this study firstly, (1-benzofurane-2-yl)-3-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)proph-2-1-one was synthesized from the reaction of (1-benzofurane-2-yl) and vaniline. The (1-benzofurane-2-yl)-3-oxo-prop-1-en-1-yl]-2-methoxyphenyl 2-methyl acrylate monomer were synthesized from the acylation reaction of this compound with methacryloyl chloride that commercially purchased. Free Radicalic or atom transfer radical polymerization methods were used for preparation of homopolymer and copolymers. FT-IR, 1H and 13C-NMR techniques were used for structure characterization of polymers. The thermal behaviors of polymers were relatively investigated by DSC and TGA, and the results were compared with each other. The average molecular weights and polydispersities were measured by GPC technique.The dielectric behaviors of polymers were investigated as a function of temperature and frequency. The results obtained were associated with their the structures. The spectroscopic properties of the polymers were investigated by UV-Vis and fluorescence spectroscopies. Effects of the solvent polarity on emission measurement were investigated with fluorescence spectroscopy. Under cover of dimerization property of chalcone, the chalcone ended polymer was photodimerizatied.
The synthesis and characterization of methacrylate polymers bearing chalcone
Keywords: Kimya