FEMUR İNTERTROKANTERİK KIRIKLARDA PROKSİMAL FEMORAL ÇİVİ (PFN) CERRAHİSİ YAPILAN OLGULARIN SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ULUSOY, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kliniğimizde intertrokanterik femur kırığı tanısı ile proksimal femoral çivi (PFN) cerrahisi yapılan olguların klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında, Ocak 2014 - Ocak 2018 tarihleri arasında femur intertrokanterik kırık nedeniyle Proksimal Femoral Çivi (PFN) ile tedavi edilen ve en az 6 aylık takibi olan 195 hasta çalışmaya dahil edildi. Ortalama takip süresi 18 aydı. Hastaların klinik, fonksiyonel ve radyolojik bulguları retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızdaki hastaların demografik verileri, ameliyat öncesi hastalıkları, ameliyat öncesi anestezi riski(ASA), hastanede kalma süreleri, ameliyat olana kadar geçen süre, cerrahi süreleri, kanama miktarları, ek travmalarının olup olmadığı, redüksiyon kaliteleri, komplikasyon oranları, fonksiyonel değerlendirme için harris kalça skoru (HKS) kriterleri ve bu değişkenler arasındaki korelasyonlar değerlendirilmiştir. Kırık tiplerinin belirlenmesinde Evans Jansen sınıflandırması, radyolojik değerlendirme için Fogagnolo Redüksiyon Kalitesi kriterleri kullanıldı. 195 hastanın 15'inde (% 8 ) Tip 1, 40'ında (% 20) Tip 2, 46'sında (% 24) Tip 3, 15'sinde (% 8) Tip 4, 59'unda (% 30) Tip 5, 20'sinde (% 10) Tip R Evans Jansen tipi kırık mevcuttu. Çalışmaya en az 6 aylık takibi olan hastalar dahil edildi. Hastalarımızın yaş ortalaması 74 olarak bulundu. Hastalarımızın % 87.5'inde etyolojik neden basit düşme, % 9.5'inde trafik kazası, % 1.5'inde yüksekten düşme, % 1.5'inde ise ateşli silah yaralanmasaydı. Cerrahi süremiz yaklaşık olarak 30-45 dk arasındaydı. Kanama miktarımız ortalama olarak 100-150 cc'ydi. Ameliyata kadar geçen süre ortalaması 2.1 gün, toplam yatış süreleri 7.2 gün olarak tespit edildi. Komplikasyon oranımız % 8.2'di ve en fazla varusda kaynama görüldü (% 2.4). Hastaların redüksiyon kaliteleri 159 (% 72,5) hasta iyi, 24 (% 12,3) hasta kabul edilebilir, 12 (% 6) hasta kötü olarak bulundu. HKS ile yapılan fonksiyonel değerlendirmelerinde 195 hastamızdan 94'ünde (% 48) mükemmel sonuç, 70'inde (% 36) iyi sonuç, 19'unda (% 10) orta sonuç, 12'sinde (% 6) kötü sonuç elde edildi. Verilerin istatistiksel analizi yazar ekibi dışında bir biyoistatistikçi tarafından SPSS for Windows version 22.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Verilerin analizinde Spearman rank korelasyon katsayısı, ki-kare testi (Crosstabs Chi-square) kullanıldı. Çalışmamızda p<0.05 değeri, istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmanın sonucunda; intertrokanterik kalça kırıklarında proksimal femoral çivi uygulaması düşük kanama miktarı, düşük cerrahi süreleri, hızlı mobilizasyona izin vermesi, redüksiyon kalitelerinin iyi olması ve ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçlarının iyi olması nedeniyle PFN'nin uygun vakalarda seçilmesi gereken bir yöntem olduğu kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler: Proksimal Femoral Nail, Femur İntertrokanterik Kırık, Evans Jansen Sınıflandırması, Fogagnolo Redüksiyon Kriterleri, Harris Kalça Skoru.

Evaluation of the clinical, functional and radiological results of the proximal femoral nail surgery for intertrochanteric femoral fractures in our clinic. 195 patients who were treated with proximal femoral nail (PFN) due to femur intertrochanteric fracture between January 2014 and January 2018 and at least 6 months follow up were included in the study at Fırat University, Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology. Average follow up period was 18 months. The clinical, functional and radiological findings of patients has been been examined retrospectively. In this study the patients demographic data, comorbidities before the surgery, risk for anesthesia before the surgery (ASA), residence duration in hospital, duration passed till the surgery, surgical duration, amount of bleeding, whether additional traumas exists, reduction quality, complication rates, Harris hip score (HKS) criteria for functional evaluation and correlations between these variables has been evaluated. The Evans Jansen classification is used for identification of fractures. The Fogagnolo Reduction Quality criteria are used for radiological evaluation. 15 patients (% 8) Type 1, 40 (% 20) Type 2, 46 (% 24) Type 3, 15 (%8) Type 4, 59 (% 30) Type 5, 20 (% 10) Type R were found in Evans Jansen type fractures were present of 195 patients. The average age of the patients was 74.0. Patients with at least 6 months' follow-up were included. Etiological cause were simple fall for % 87.5 of patients, traffic accident for % 9.5, falling from high for % 1.5 and gunshot wound for % 1.5. Duration of surgery was between 30-45 min. Bleeding amount was between 100 cc - 150 cc. It's detected that the duration till the surgery was 2.1 days, and total residency duration was 7.2 days. Complication rate was % 8.2. Most of union was seen at varus (% 2.4). 159 (% 72.5) patients were good, 24 (% 12.3) patients were acceptable, and 12 (% 6) patients were poor results have found for reduction quality. In functional evaluations performed with HKS, excellent results were obtained in 94 (% 48), good results in 70 (% 36), moderate results in 19 (% 10) and poor results in 12 (% 6) of 195 patients.The statistical analysis of the data studied by a biostatistician, who was out of the writer team, with SPSS for Windows 22.0. In analysis of the data. Spearman rank corelation coefficient, x-square test (Crosstabs Chi-Square) was used. <0.005 p values was accepted as significant. In conclusion, we decided that PFN should be chosen in suitable cases because of the low bleeding amount, low surgery time, toleration of quick mobilization, good reduction qualities and good functional results after surgery. Keywords: Proximal Femoral Nail, Intertrochanteric Femoral Fracture, Evans Jansen Classification, Fogagnolo Reduction Criteria, Evans Jansen Classification, Harris Hip Score.
Evaluation of the results of the proximal femoral nail surgery for intertrochanteric femoral fractures
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji