17. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA KONYA’DA KADINA YÖNELİK ŞİDDET OLAYLARI - Eğitmen, Buket; Çakar, Enver (My University, 2024)
Kadın, geçmişten günümüze toplumun çekirdeğini oluşturan ailenin ana bileşeni olup mücadeleci ruhu ve anaç yapısı ile tarihe yön veren insan karekterini oluşturur. Fedakâr ve duygusal yapısının yanında vücut olarak da naif ve hassas yapısı, onu tehlikelere açık hale getirmiştir. Kadına yönelik şiddet konusu insanlık tarihi kadar eskidir. Cinayet, darp, tecavüz, hırsızlık ve iftira gibi birçok suça maruz kalan kadın, çoğu zaman bu şiddete karşı koyacak gücü kendinde bulamamamıştır. Konya’da kadına yönelik şiddet olaylarının incelendiği bu çalışma, Osmanlı Devleti’nin ekonomik, siyasi ve sosyal olarak güçsüz olduğu bir döneme tekabül etmektedir. Devlet otoritesinin zayıfladığı bu dönemde asayiş olayları artış göstermiştir. Konya şehri de doğal olarak bu olumsuz tablodan etkilenmiş ve meydana gelen asayiş olayları mahkeme kayıtlarına da yansımıştır. Konya ile ilgili verilerin fazla oluşu bu kentin çalışma konusu olarak seçiminde etkili olmuştur. Bu mahkeme kayıtları da çalışmanın başlıca kaynağını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı ise kadına yönelik olarak meydana gelen her türlü şiddet olaylarının şekil ve içerik açısından incelenmesidir.
Keywords: Kadın; Konya; Osmanlı İmparatorluğu; Kadına Yönelik Şiddet; Suçlu