Regio Antebrachii Anterior’a Ait Superficial Venlerin Tiplendirilmesi - Perilioglu, Ahmet Zafer; Kavaklı, Ahmet; Aksu, Feyza; Akkoc, Ramazan Fazıl; Ogeturk, Murat (My University, 2024)
Amaç: Çalışmada; 18 ile 68 yaş arası sağlıklı bireylerde regio antebrachii anterior’a ait superficial venlerin tiplendirmesi yapılarak, bu venlerin anastomoz şekli ve seyri hakkında veri sağlanması hedeflenmektedir. Araçlar ve Yöntem: Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde 18-68 yaş grubunda, 100 erkek ve 100 kadın olmak üzere toplam 400 kol üzerinde Accuvein AV300 damar görüntüleme cihazı ile regio antebrachii anterior’da v. cephalica, v. basilica ve v. mediana antebrachii, palmar manus’tan geliş ve anastomoz şekline göre isimlendirildi. Bulgular: Çalışmada regio antebrachii anterior’a ait superficial ven tiplerinin cinsiyete göre dağılımı ve sağ-sol kolda simetriği olup olmadığı karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma sonucunda sağ-sol kol arasında tiplendirmede v. cephalica ve v. basilica’da istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, fakat v. mediana antebrachii’de fark olmadığı tespit edildi. Sonuç: Elde edilen veriler neticesinde yapılan çalışmanın; diseksiyonu zor olan bu bölgede bulunan venlerin seyri ve anastomozları hakkında bilgi vereceğini öngörüyoruz.
Keywords: Anatomi; anastomoz; antebrachium; ven tipleri