ÖĞRENCİ MERKEZLİ KARMA ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ÖĞRETİMDE PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME DERSİNDE AKADEMİK BAŞARI VE ELEŞTİREL DÜŞÜNMEYE ETKİSİ - ÖZER, BAYRAM (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu arastırmanın amacı; ögrenci merkezli ögrenmeye dayalı karma ögretim yönteminin Ögretimde Planlama ve Degerlendirme Dersinde ögrencilerin akademik basarı ve elestirel düsünmelerine etkisini saptamaktır. Arastırmada 2006-2007 ögretim yılı bahar döneminde Fırat Üniversitesi Sosyal Bilgiler Ögretmenligi ikinci sınıfında, deney ve kontrol gruplu deneysel bir uygulama yapılmıs ve uygulama sonucunda elde edilen bilgiler istatistiksel olarak karsılastırılmıstır. Arastırmaya katılan sınıflardan Sosyal Bilgiler Ögretmenligi gündüz programında kayıtlı olan 35 ögrenci deney grubu, aynı bölümün gece programında kayıtlı olan 35 ögrenci de kontrol grubu olarak alınmıstır. Arastırma, ?öntest-sontest kontrol gruplu? desene uygun olarak yürütülmüstür. Deney grubuna akademik basarı ve elestirel düsünmeyi gelistirmek amacıyla ögrenci merkezli karma ögretim yöntemine dayalı ögretim materyali uygulanmıs, kontrol grubuna da geleneksel yöntemle ders islenmistir. Arastırma biri hazırlık olmak üzere toplam altı hafta sürmüstür. Arastırmada veriler Akademik Basarı Ölçegi, Kaliforniya Elestirel Düsünme Egilimi Ölçegi (CCTDI) ve Görüsme Formu Kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen bulguların özeti su sekildedir; ? Deney grubunun Akademik Basarı Ölçegi öntest ve sontest puanlarının ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık vardır ? Deney ve Kontrol grubunun akademik basarı ölçegi sontest puanları arasında anlamlı farklılık yoktur ? Deney grubunun Elestirel Düsünme Egilimi Ölçegi öntest ve sontest puanlarının ortalamaları arasında anlamlı farklılık vardır ? Deney ve Kontrol grubunun elestirel düsünme egilimi ölçegi sontest puanları arasında anlamlı farklılık yoktur. Arastırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlara göre, arastırmanın önerisi su sekildedir ? Dersleri tek bir yöntemle islemek yerine, farklı ve birbirini tamamlayan ve destekleyen yöntemlerin birlikte kullanılması, ögrencilerin hem dikkatlerinin sürekli olmasında hem de derse daha istekli olarak katılmalarına sebep olmaktadır. Bu yüzden derslerde uygun yöntem ve tekniklerden yararlanmak ve gerekiyorsa bunları aynı ders için birlestirerek kullanmak etkili olabilir Anahtar Kelimeler: Ögrenci Merkezli Karma Ögretim, Karma Ögretim Yöntemi, Ögrenci Merkezli Egitim

The aim of this research is to determine the effect of student-based combined method on academic achievement and critical thinking in the course of planning and evaluation in instruction. At the second class of Social Sciences Teaching at Firat University, an experimental application was done with the groups experimental and control, the results of the application was compared statistically. In the research, 35 students were chosen for the experimental group among the ones who study in day program of the department of Social Sciences Teaching and for the control group, 35 other students were chosen among the students who study in night program of the department of Social Sciences Teaching at Fırat University. The research was done as ?pre test - post test control group model?. For the experimental group, a program was applied, consisting of materials related to studentbased combined method in order to develop the academic achievement and critical thinking and for the control group, the traditional method was applied. The research was completed in 6 weeks (1 week for preparation). In the research, the data was collected via the scales of academic achievement and California critical thinking tendency (CCTDI). Some of the research findings are such as; 1- There is a meaningful difference between the pre test and post test scores of academic achievement scale in the experimental group. 2- There isn?t a meaningful difference between the post test scores of academic achievement scale in the groups of experimental and control. 3- There is a meaningful difference between the pre test and post test scores of critical thinking tendency scale in the experimental group. 4- There isn?t a meaningful difference between the post test scores of critical thinking tendency scale in the groups of experimental and control. At the end of the research, according to the results, the suggestion of the research is; Instead of giving lessons in one type of method, some other methods which are different and complete and support themselves in every case are more useful for students. These kinds of methods help students in having attention and willingness towards their courses. For this reason, through the lessons, using suitable methods and techniques can be effective. If it is necessary, for different courses, these methods can be combined with each other. Keywords: Student-based Education, Combined Teaching Method, Critical Thinking
The effect of student-based combined method on academic achievement and critical thinking in the course of planning and evaluation in instruction
Keywords: Eğitim ve Öğretim