2024 TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETİMİ PROGRAMININ 2018 PROGRAMIYLA KARŞILAŞTIRILMASI - KAPLAN, SENA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Eğitim, toplumların gelişiminde önemli bir yapı taşıdır. Gelişen teknoloji ve çağın getirdiği yenilikler doğrultusunda, eğitim – öğretim programlarının güncellenmesi, mevcut ihtiyaçları karşılamak ve daha etkili bir öğretim sağlamak için bir gereklilik haline gelmiştir. Bu amaçla öğrenci odaklı yaklaşımlar, dijital araçların gelişimiyle eğitimle bütünleşmesi ve yaşam boyu öğrenme prensipleri ile desteklenen bir yapıyla, eğitim sistemimizin geleceğini şekillendirme potansiyeli taşıyan bir öğretim programı geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yeni program, Türk eğitim sisteminde köklü bir değişimi amaçlayan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM), matematik öğretimine getirdiği yeni bakış açısı ile önemli bir inceleme alanı oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, 2018 Ortaokul Matematik Öğretim Programı (OMÖP) ile 2024 OMÖP'ü; felsefe, yapı, içerik, öğretim yöntemleri ve ölçme-değerlendirme boyutlarında karşılaştırmalı olarak incelemektir. Nitel araştırma yaklaşımıyla desenlenen çalışmada veri toplama tekniği olarak doküman incelemesi kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, 2018 OMÖP yetkinlik temelli ve yapılandırmacı bir yaklaşımı esas alırken; TYMM' nin "erdem-değer-eylem" çerçevesinde bütüncül ve beceri odaklı bir gelişim modelini benimsediği tespit edilmiştir. Yapısal analizlerde, 2024 OMÖP, kazanım sayısının ortaokul düzeyinde 215'ten 100 öğrenme çıktısına düşürülerek sayısal anlamda bir revizyona gidildiği, ancak programa eklenen yeni temalar ve becerilerle programın yoğunluğunun arttığı görülmüştür. İçerik boyutunda, "Algoritma", dijital becerilerin ve yapay zekâ uygulamalarını programa eklenmesi ve farklılaştırma uygulamalarının sisteme dâhil edilmesi en belirgin yenilikler olarak saptanmıştır. Ölçme ve değerlendirme yaklaşımının ise sonuç ve süreci kapsayan sistemden, süreç odaklı ve biçimlendirici değerlendirmeye dönüştüğü belirlenmiştir. TYMM' nin teorik zeminde çağın gerekliliklerine uygun bir uzun vadeli hedef sunduğu, ancak bu uzun vadeli hedefin mevcut sınav sistemi ve fiziksel altyapı koşullarıyla yapısal zıtlıklar barındırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bilgilerden yararlanarak algoritmik düşünme becerilerinin yapay zekâ teknolojileriyle ilişkilendirilmesi, süreç içinde geribildirim ve bütüncül değerlendirme odaklı dereceli puanlama anahtarı gibi ölçme araçlarının geliştirilmesi ve değerler eğitimi uygulamalarına yönelik somut içeriklerin artırılması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: 2018 Ortaokul Matematik Öğretim Programı, Matematik Eğitimi, Öğretim Programı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Education is a cornerstone of societal development. In line with advancing technology and the innovations of the modern era, updating education and teaching programs has become essential to meet current needs and provide more effective instruction. To this end, a teaching program has been developed that has the potential to shape the future of our education system, based on student-centered approaches, the integration of digital tools into education, and supported by lifelong learning principles. This newly developed program, the Turkey Century Education Model (TCEM), which aims for a fundamental change in the Turkish education system, constitutes an important area of study with its new perspective on mathematics education. The purpose of this research is to comparatively examine the 2018 MSMC and the 2024 Middle School Mathematics Curriculum (MSMC) in terms of philosophy, structure, content, teaching methods, and assessment dimensions. Designed with a qualitative research approach, the study used document analysis as a data collection technique, and the obtained data were examined using descriptive analysis methods. According to the research findings, while the 2018 MSMC is based on a competency-based and constructivist approach, it has been determined that the TCEM adopts a holistic and skill-focused development model within the framework of "virtue-value-action." Structural analyses revealed that the 2024 MSMC underwent a numerical revision, reducing the number of learning outcomes from 215 to 100 at the middle school level, but the intensity of the program increased with the addition of new themes and skills. In terms of content, the addition of "Algorithm" and digital skills to the program and the inclusion of differentiation practices in the system were identified as the most prominent innovations. It was determined that the measurement and evaluation approach has shifted from a flexible system covering results and processes to a process-oriented and formative evaluation. It was concluded that TCEM offers a long-term goal in line with the requirements of the era on a theoretical basis, but that this long-term goal has structural contradictions with the current examination system and physical infrastructure conditions. Using this information, it was recommended to link algorithmic thinking skills to artificial intelligence technologies, develop measurement tools such as a graded scoring key focused on feedback and holistic assessment within the process, and increase concrete content for values education applications. Key Words: 2018 Middle School Mathematics Curriculum, Mathematics Education, Curriculum, Turkey Century Education Model.
Comparison of the 2024 Turkey century education model middle school mathematics teaching program with the 2018 program
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matematik