Hipoksik Stres Uygulanan Gökkuşağı Alabalığı Yavrularının (Oncorhynchus mykiss W. 1792) Rasyonlarına Antioksidan Etkili Propolis Katkısının Bazı Kan Parametre Değerlerine Etkisi - Keleştemur, Gülüzar; Seven, İsmail; Tatlı Sevan, Pınar (My University, 2012)
Bu çalışmada, hipoksik stres (4,5 mgO2/l) uygulanan gökkuşağı alabalığı yavrularının rasyonlarına propolis katkısının bazı kan parametrelerine etkisi incelendi. Araştırmada 0, 10 ve 30 g/kg propolis katkılı rasyonlar hazırlanarak sırasıyla; kontrol, P10 ve P30 grupları oluşturuldu. Elde edilen analiz sonuçlarına göre propolis katkılı rasyonla beslenen balıkların kan toplam protein ve BUN değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük (p<0,05), kan kolesterol, VLDL, trigliserit değerlerinin ise kontrol grubu değerlerine göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Grupların kreatinin değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edildi (p>0,05).
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı alabalığı; stress; propolis; kan proteinleri; kan lipidleri