BETHESDA SINIFLAMASINA GÖRE ÖNEMİ BELİRSİZ ATİPİ BULUNAN TİROİD NODÜLLERİNİN ELASTOGRAFİ, SİNTİGRAFİ VE CERRAHİ SONRASI PATOLOJİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - DEMİRBAĞ, RUMEYSA KEVSER LİMAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bethesda sınıflamasına göre önemi belirsiz atipi bulunan tiroid nodüllerinde malignite oranı %10-30' dur. Bu çalışmada görüntüleme yöntemlerinin malignite saptanmasında faydalı olup olmadığının belirlenmesi ve malignite oranının merkezimizdeki değerinin belirlenmesi amaçlandı. Aralık 2018 ile Kasım 2019 tarihleri arasında prospektif olarak 35 tiroid nodülü biyopsisi Bethesda sınıflamasına göre önemi belirsiz atipi/ önemi belirisz foliküler lezyon (ÖBA/ÖBFL) olarak tanı almış hastaya operasyon öncesi sintigrafi, ultrason-elastografi yapıldı. Hastaların hepsi ameliyat edilerek patoloji sonuçları incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 17'si (%48,6) benign, 18'i (%51,4) malign olarak tespit edildi. Malignlerin 17'si (%94,4) kadın, 1'i (%5,6) erkekti (p=0,041) Ultrason elastografide benign olan hastalarda Emax ortalamasının median değeri 35,140 kPa (6,556 -162,416) iken malign olanlarda median değer 58,624 kPa olarak bulundu (19,083 – 109,073) (p=0,316) Sintigrafide hipoaktif nodülün/nodüllerin olduğu 10 hasta (%47,6) benign, 11 hasta (%52,4) malign olarak saptandı. Hiperaktif nodülün/nodüllerin olduğu 3 hasta (%60) benign, 2 hasta (%40) malign olarak saptandı. Hiperaktif ve hipoaktif nodüllerin birlikte olduğu 2 hastada malignite saptandı. Sintigrafide diffüz artmış tutulumu olan 2 hasta benign, minimal aktivite saptanan 1 hasta malign, subakut tiroidit saptanan 1 hastanın da benign olduğu görüldü (p=0,364) ÖBA/ÖBFL olarak belirtilen sınıf için literatürde çalışmamızdaki yüksek malignite değerini destekleyen yayınlar olması bu grubun tedavi yönetiminde daha dikkatli olunması gerektiğini düşündürmektedir. Bu grup hastalar dikkatlice takip edilmeli, klinik ve ultrason bulgularına göre direkt cerrahi de yapılabileceği unutulmamalıdır. Anahtar kelimeler: önemi belirsiz atipi, Bethesda sınıflaması, sonoelastografi, sintigrafi

According to Bethesda classification, the malignancy rate of thyroid nodules of atypia of undeterminated significance is %10-30. The aim of this study was to determine whether imaging methods are useful in the diagnosis of malignancy and to determine the value of malignancy in our center. Between December 2018 and November 2019, 35 thyroid nodule biopsies were diagnosed as Bethesda classification atypia of undeterminated significance/ follicular lesion of undeterminate significance (AUS/FLUS) preoperative performed ultrasound elastography and scintigraphy. All patients were operated and pathology results were examined. Seventeen (48.6%) of the patients included in the study were benign and 18 (51.4%) were malignant. Seventeen (94.4%) of the malignants were female and 1 (5.6%) was male. The median value of Emax was 35,140 kPa (6,556 -162,416) in benign patients in ultrasound elastography and the median value in malignant patients was 58,624 kPa (19,083 - 109,073). Ten patients (47.6%) with hypoactive nodules / nodules were found to be benign and 11 patients (52.4%) with malignant scintigraphy. Three patients (60%) with hyperactive nodules / benigns were found to be benign and 2 patients (40%) were malignant. Malignancy was detected in 2 patients with hyperactive and hypoactive nodules. In scintigraphy, 2 patients with diffuse increased involvement were benign, 1 patient with minimal activity and 1 patient with subacute thyroiditis were benign (P = 0.364) In the literature, there are publications supporting the high malignancy value in our study for the group named as AUS/FLUS, suggesting that this group should be more careful in the management of treatment. This group of patients should be carefully monitored and it should be remembered that direct surgery can be performed according to the clinical and ultrasound findings. Key words: atypia of undetermined significance, Bethesda classification, sonoelastography, scintigraphy
Evalution of thyroid nodules with atypia of undetermined significance according to bethesda classification by elastography, scintigraphy and postoperative pathology results
Keywords: Genel Cerrahi