EVALUATING THE POTENTIAL OF GREEN TEA (CAMELLIA SINENSIS) HYDROSOL IN DETOXIFYING THE TOXIC EFFECTS OF IMIDACLOPRID ON ZEBRA MUSSELS (DREISSENA POLYMORPHA) - BATOOL, ZAHRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, imidaklopridin zebra midyesi (D. polymorpha) üzerindeki toksik etkilerine karşı yeşil çay (C. sinensis) hidrosolü ile imidaklopridin detoksifikasyon kapasitesini incelemektedir. Yaygın olarak kullanılan bir neonikotinoid insektisit olan imidacloprid, biyolojik olarak birikme ve hedef olmayan suda yaşayan organizmalar için toksik olma eğilimi gösteren, çevreye zararlı bir bileşiktir. Bu bileşiklerle mücadele eden (antioksidan, detoksifiye edici) bileşiklerin doğal bir kaynağı, polifenoller ve kateşinler açısından zengin olan yeşil çay hidrosolüdür. Kontrollü koşullar altında, zebra midyeleri çeşitli konsantrasyonlarda imidacloprid'e maruz bırakıldı ve ardından yeşil çay hidrosol ile işleme tabi tutuldu. Antioksidan enzimlerin (katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz) ve oksidatif stres göstergelerinin (malondialdehid) biyokimyasal belirteçleri ELISA testleriyle gerçekleştirildi. Ölüm oranlarının yanı sıra davranışsal tepkiler ve üreme faaliyetleri de izlendi. Bulgular, yeşil çay hidrosolünün imidakloprid kaynaklı oksidatif stresi ve lipit peroksidasyonunu azalttığını göstermiştir. Artan enzimatik aktivite ve azalan malondialdehid seviyeleri, özellikle daha yüksek hidrosol konsantrasyonları ile muamele edilen gruplarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca hidrosolün üreme aktivitesini uyardığı ve zararlı etkiler olmaksızın midye sağlığını koruduğu bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçları, yeşil çay hidrosolünün su ekosisteminde çevre dostu bir detokslayıcı olarak hareket etme yeteneğini gösterir ve kimyasal iyileştirme stratejilerinde olası bir değişim sağlar. Bu bulgular, çevresel toksikolojiye ve istilacı türlerin kontrolüne yönelik çerçeve çalışmasına doğal detoksifikasyon maddelerinin dahil edilmesi ihtiyacını vurgulamaktadır.

This study examines the detoxifying capacity of imidacloprid by green tea (C. sinensis) hydrosol against the toxic effects of imidacloprid on the zebra mussel (D. polymorpha). A widely used neonicotinoid insecticide, imidacloprid, is an environmentally hazardous compound with the tendency to bioaccumulate and to be toxic to non-target aquatic organisms. A natural source of these germ fighting (antioxidant, detoxifying) compounds, is green tea hydrosol, which is rich in polyphenols and catechins. Under controlled conditions, zebra mussels were exposed to a range of concentrations of imidacloprid then treated with green tea hydrosol. Analysis was carried out using ELISA of biochemical markers of antioxidant enzymes (catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase) and oxidative stress indicators (malondialdehyde). Mortality rates, as well as behavioral responses and reproductive activity also were monitored. Green tea hydrosol was shown to attenuate imidacloprid induced oxidative stress and lipid peroxidation. Enhanced enzymatic activity and decreased malondialdehyde levels were associated with particularly those groups treated with higher hydrosol concentrations. Also, the hydrosol was found to have stimulated reproductive activity and to maintain mussel health without detrimental effects. The results of this research show the capability of green tea hydrosol to act as an eco-friendly detoxifier in the aquatic ecosystem and provides possible replacement in chemical remediation strategies. These findings highlight the need for building natural detoxifiers into the environmental toxicology and the frame work for controlling invasive species.
İmidaklopridin zebra midyeleri (Dreissena polymorpha) üzerindeki toksik etkilerinin detoksifikasyonunda yeşil çay (Camellia sinensis) hidrosolünün potansiyelinin değerlendirilmesi
Keywords: Su Ürünleri