Farklı ortamlarda yetişen gökkuşağı alabalığı’ nın (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) bazı kan parametrelerinin karşılaştırılması - Ural, Mevlüt Şener; Parlak, Akif Evren; Alayunt, Naci Ömer (My University, 2013)
Bu çalışmada, havuz, kafes ve doğal olmak üzere üç farklı ortamda yetişen gökkuşağı alabalığı’ nın (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) glikoz (GLU), kolesterol (CHOL), trigliserit (TG), toplam protein (TP), albümin (ALB), globülin (GLO), kreatinin (CRE), ürik asit (ÜA), üre ve kan üre nitrojeni (BUN), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) gibi kan parametrelerinin karşılaştırılması yapıldı ve farklı yetiştirme ortamlarının bu parametreler üzerine etkileri araştırıldı. İncelenen biyokimyasal kan parametrelerinden GLU, CHOL, TG, TP, ALB, GLO, CRE, ÜA, üre, BUN, ALT, AST değerlerinin yetişme ortamına göre istatistiksel olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

In this study, the effects of different rearing systems such as natural, cage and pond on blood parameters such as glucose (GLU), cholesterol (CHOL), triglyceride (TG), total protein (TP), albumin (ALB) , globulin (GLO), creatinine (CRE), uric acid (UA), urea and blood urea nitrogen (BUN), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) were compared and investigated the effects of different rearing systems on these parameters. Investigated biochemical blood parameters such as GLU, CHOL, TG, TP, ALB, GLO, CRE, ÜA, urea, BUN, ALT, AST values were statistically shown differences according to habitat.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı alabalığı; Farklı yetiştirme ortamları; Kan parametreleri; Rainbow trout; Blood parameters