ANİZOMETROPİK AMBLİYOPİDE PATERN VEP - Demir, Tamer; Ulaş, Fatih; Çelîker, Ülkü (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2006)
Bu çalışma, anizometropik ampliyopi hastalarında Görsel Uyarılmış Potansiyel VEP değişikliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yaşları 9-66 arasında değişen ort. 26 , şaşılığı ve lündus patolojisi olmayan 46 anizometropik ambliyopi hastasında sikloplejili refraksivon değerleri ve düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri belirlenmiştir. Refraktif düzeltmeleri yapılan 46 hastaya patern VEP uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Ambliyop olmayan gözler ile ambliyop olan gözlerden elde edilen sonuçlar karşılaştınlmıştır. Ambliyopisi olmayan gözlerin tümünde tashih ile görme düzeyi tam iken, ambliyop gözlerde görme düzeyinin tashih ile 4 mps ile 7/10 arasında değiştiği tespit edildi. Hastaların 30'unda % 65 patern VEP latens ve amplitüdleri normal idi p>0.05 . Hastaların 10'unda % 22 ambliyop gözde amplitüd düşüklüğü saptanmış olup altı hastada amplitüd düşüklüğüne latens düşüklüğü eşlik ederken, dört hastada sadece amplitüd düşüklüğü belirlenmiştir. Amplitüd düşüklüğü saptanan hastalarda iki gözdeki görme seviye farkı ile amplitüd farkı arasında korelasyon belirlenirken p0.05 . Ambliyopi ile VEP bulguları arasında korelasyon saptanamamıştır. Bu nedenle ambliyopi şüphesinin doğrulanması amacı ile VEP tetkikinin belirleyici olmadığı sonucuna varılabilir

This study was performed to evaluate visual evoked potential VEP changes in anisometropic amblyopic patients. Forty-six patients aged 9-66 average:26 with nonstrabismic anisometropic amblyopia and without any observable fundus pathology were included in this study, their best corrected visual acuities and cycloplegic refractions were recorded. Refractive errors were corrected in 46 patients during the VEP test. Corrected visual acuities were 10/10 in control eyes , and ranged from 1/2 mfc to 7/10 in amblyopic eyes. The data from anisometropic amblyopic eyes, and control eyes were analyzed. In 30 patients 65 % pattern VEP latency and amplitude were recorded as normal p>0.05 . In 10 patients 22 % amplitudes were attenuated in amblyopic eyes, in six patients we also detected attenuation in latencies and in fourpatients we onlv detected attenuation in amplitudes. Inpatients with attenuated amplitude levels we detected correlation between visual acuity levels and amplitude levels between control and amblyopic eyes p0.05 . These results suggest that the pattern VEP test is not a reliable test to detect amblyopia
PATTERN VEP IN ANISOMETROPTC AMBLYOPIA