RizE iLiNDEKi FARKLJ iKi DEREYE AiT AGREGALARIN BETON YAPIMINDA KULLANILABiLiRLiciNiN ARAISTIRILMASI - Yıldız, Servet; Batmaz, Arzu; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 2006)
Avrupa Standartlarına uyum aşamasındaki ülkemizin, başlıca sorunlarından biri de, üretimde kaliteli ve doğ-ru malzeme seçiminin yapılamamasıdır. İnşaat sektörünün hızla gelişmekte olduğu bu dönemde, doğru mal-zemenin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çünkü yapı tamamlandıktan sonra, standartlara uygun olmayan malzeme kullanılmışsa, taşıyıcı elemanlarda telafisi mümkün olmayan sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu çalışmada, Rize ili ve çevresinde önemli bir sorun haline gelmiş olan, doğru malzeme seçimi ile beton üretimi konusunda; Hemşin ve Fırtına Deresi agregaları incelenerek doğru ve ekonomik beton üretimi yolları araştırılmıştır. Bu derelerden alınan agregaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenebilmesi için çeşitli deneyler ya-pılmıştır. Deneyler sonucunda, ilgili standartlarla karşılaştırıldığında, Hemşin ve Fırtına Deresi agregalarının gerekli önlemler alındığı sürece beton yapımına uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Agrega; Beton; Hemşin deresi; Fırtına deresi