SABİT BAĞLAMA TASARIMI İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ - YÜKSEL, BETÜL BAYRAKTAR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bağlamalar su mühendisliğinde yaygın olarak kullanılan önemli hidrolik yapılardandır. Bağlamalar özellikle akarsu santrali tesislerinde ve sulama tesislerinde sık kullanılmaktadır. Bu çalışmada sabit bağlamaların tasarımı için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program web tabanlı bir uygulama olup herhangi bir browser (chrome, safari, firefox) üzerinden erişim sağlanarak kullanılabilme kolaylığına sahiptir. Program geliştirilirken Visual Studio Code metin editörü kullanılmıştır. Diğer metin editörleri arasından bu kodun tercih edilmesinin sebebi akıllı kod tamamlama, kodu yeniden yapılandırma ve çok fazla eklenti desteği gibi birçok özelliğinin bulunmasıdır. Visual Studio Code kullanılarak oluşturulan sabit bağlama tasarımında uygulamayı geliştirmek için Javascript, Html, css, bootstrap, chart js, python, numpy, matplotlib, flank, canvas, npm, node.js, axios ve pycharm gibi birçok teknoloji de kullanılmıştır. Hazırlanan yazılım eğitim amaçlı olarak planlanmıştır. Farklı seçenekler için sabit bağlama tasarımı, geliştirilen program sayesinde yapılabilmektedir. Programda bütün aşamalar görülebilmekte ve tasarım aşamaları açıklamalardan takip edebilmektedir. Bu çalışmada, programda bulunan butonlar ve bunların kullanım amaçları, uygulamanın nasıl çalıştırılacağı sunulmaya çalışılmıştır. Bu tasarım için grafikler kod yazılarak oluşturulmuştur. Bu kodların grafiğe dökülmesinde chart js, python, matplotlib teknolojilerinden faydalanılmıştır. Gerektiğinde kullanıcıya grafikler hakkında açıklamalar da verilmiştir. Program iki farklı katmandan oluşmaktadır. Birinci katman iş tabakası (business layer) olup, bütün mantıksal işlemler ve matematiksel döngüler burada gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın bu katmanındaki kodlarda basit matematiksel işlemler (dört işlem) programlama dilinin kendi işlevi içerisinde yapılırken kök ve bir sayının üssünü alma gibi daha ileri matematiksel işlemler için Javascript' in math. kütüphanesinden yararlanılmıştır. Üst düzey matematiksel işlemler (2° veya 3°'den denklem çözme, denklemin grafiğini çizdirme) python, nunpy ve matplotlib teknolojileri ile gerçekleştirilmiştir. İkinci katman ise sunum tabakasıdır (presentation layer). Uygulamanın kullanıcı ile etkileşimi olan arayüzün yapılandırıldığı sunum katmanıdır. Sunum katmanı ile iş katmanında hazır hale getirilen verilerin kullanıcıya gidecek olan görünümü belirlenerek uygulama tamamlanmış olmaktadır. Anahtar Kelimeler: Bağlama, Bağlama Tasarımı, Visual Studio Code, Hidrolik Yapı

Weirs are important hydraulic structures commonly used in the water engineering. Weirs are often used especially in river power plants and irrigation facilities. In this study, a computer program has been developed for the design of diversion weir. Developed program which is a web-based application has the ease of use by enabling the access via any browser (chrome, safari, firefox). Visual Studio Code text editor was used in the development of the program. Among other text editors, this code has been preferred because it has many features, such as intelligent code completion, code reconstruction, and lots of plug-in support. In order to develop the application in diversion weir design using Visual Studio Code, many technologies such as Javascript, HTML, css, bootstrap, chart js, python, numpy, matplotlib, flank, canvas, npm, node.js, axios and pycharm have been used. The programme was espicially for educational purposes. Design of diversion weir for different options has been made through the developed program. All stages can be presented and stages of design has been followed from the given explanations. In this study, the buttons in the program and their intended use, how to run the program are given. For this design, graphics have been created by writing code. Chart js, python, matplotlib technologies are used in the graphing of these codes. The user is given explanations about the graphics, when it is necessary. The program consists of two different layers. The first layer is the business layer and all logical operations and mathematical cycles are performed here. In the code in this layer of the application, simple mathematical operations (four operations) are performed within the function of the programming language itself, while Javascript. Library is used for further mathematical operations such as taking the root and exponent of a number. High-level mathematical operations (solving equations from 2nd or 3rd degrees, plotting the equation) have been carried out using python, nunpy and matplotlib technologies. The second layer is the presentation layer. Presentation layer is the layer which is the user- application interface where user interacts with application. With the presentation layer, the view of the data made ready in the business layer to the user is determined and the application is completed Keywords: Diversion weir, Weir design, Visual Studio Code, Hydraulic Structure
Computer program development for the design of diversion weir
Keywords: İnşaat Mühendisliği