AHİ DİVANI`NDA İNSAN VE TOPLUM - DOĞAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi Âhî Divanı'nda İnsan ve Toplum Ahmet DOĞAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Elazığ - 2002, Sayfa:IX+175 Âhî, on altıncı yüzyılın ilk çeyreğinde eserler veren ve döneminde oldukça beğenilen, başarılı bir şairdir. Divan şiirinin klâsik yapısını benimseyen Âhî, dönemin sanat anlayışında herhangi bir yeniliğe ulaşamamıştır. Şair, devrinin düşünce ufku içerisinde, sosyal hayatın pek çok unsurunu şiirlerine işlemiş, zengin ilhamıyla yoğurduğu renkli hayallerini, oldukça sade ve samimi bir şekilde ifade edebilmiştir. Kişilik olarak içe dönük ve suskun bir yapı arz eden Âhî'nin şiirlerinde, mahlastan da hissedilen sıkıntılı bir ruh hâli hâkimdir. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Âhî, toplum, insan, psikoloji.

II ABSTRACT Master Thesis Human and Society at Ahî's Divan Ahmet DOGAN Fırat University Enstitute of Social Sciences Department of Turkish Languege and Literaty 2002, Page:IX+175 AM, is a succesful poet who produced works in the first quaerter of sixteenth century and was respected in his time. Âhî, who had adopted the classical form of Divan poetry, hadn't reached to any new things at the art appraach of the term. In this frame, poet used many elements of social life in his poems, and he expressed his dreams thase are occured with his rich inspiration in a simple and sincere way. In the poems of Âhî, who has an introuer and silent character a boring mind that is felt by the name he used in his poems is seen. Key Words: Divan poetry, Âhî, Society, human, psychology
Human and society at Ahi`s Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature