Kırkgeçit formasyonu (Orta Eosen-Oligosen): gel-git düzlüğü ve fırtınalı şelf kompleksine bir örnek (Elazığ KKB'sı) - Türkmen, İbrahim; İnceöz, Murat; Kerey, İlyas Erdal (My University, 1999)
Doğu Anadolu Bölgesi'nde geniş yayılım gösteren Kırkgeçit Formasyonu, Elazığ Havzası'nda yaklaşık KD-GB doğrultusunda yüzeylenmektedir. inceleme alanında bu havzanın temelini Keban Metamorfitleri (Permo-Triyas), Elazığ Magmatitleri (Senoniyen) ve Harami Formasyonu (Üst Maastrihtiyen) oluşturur. inceleme alanına ait ölçülü stratigrafik kesitlerin fasiyes analizleri sonucu 7 fasiyes ve 3 fasiyes topluluğu ayırtlanmıştır. Bu fasiyesler; dereceli kalkarenitler, hamaksı çapraz tabakalı kalkarenitler, düzlemsel yatay laminalı kumtaşları, küçük ölçekli düzlemsi çapraz laminalı kumtaşları, teknemsi çapraz tabakalı kumtaşları, gri çamurtaşları ve bentik foraminiferli istiftaşlarıdır. Gel-git düzlüğü fasiyes topluluğu yoğun biyojenik oygu yapıları içeren yatay laminalı kumtaşları, küçük ölçekli düzlemsi çapraz laminalı-tabakalı kumtaşları ve balık kılçığı çapraz laminalı kumtaşlarından oluşur. İç şelf çökelleri, formasyonun orta seviyelerinde fırtınalı dönemleri karakterize eden hamaksı, çapraz tabakalı kalkarenit ve gri çamurtaşları, üst düzeylerinde bentik foraminiferli istiftaşiarı ile temsil edilir. Dış şelf fasiyes birliği ise, tane boyu yukarıya doğru kabalaşan devreli ardalanmalı istiflerden meydana gelir! Bu ardalanmalı istiflerin alt düzeylerini bentik foraminiferli gri çamurtaşları, üst düzeylerini ise Bouma tipi dereceli tabakalı kalkarenitler oluşturur. Formasyon, havzada zaman zaman etkili olan blok faylanmalara bağlı olarak derinleşen ve sığlaşan bir istif sunmaktadır.
Keywords: Jeoloji