TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN NİTİCU ALAŞIMLARININ MİKROYAPI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KAHKECİ, İBRAHİM HALİL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tez çalışmasında, üç farklı kompozisyonda NiTiCu toz metal alaşımları toz metalurjisi tekniği kullanılarak sıcak izostatik pres (HIP) yapılarak üretilmişlerdir. Üretilen malzemelerin mikroyapıları taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Sıcak izostatik pres (HIP) sonrası alaşım yüzdeleri değişeceğinden dolayı numunelerin en az iki farklı bölgesinden alınan EDS sonuçları kullanılarak alaşım oranları belirlendi. Alaşımların termal özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) kullanılarak incelendi.Üretilen alaşım yoğunlukları Arşimet prensibi kullanılarak ölçüldü ve gözeneklilik miktarları belirlendi.Ayrıca alaşımların mikrosertlik değerleri, FM-700 model vickers sertlik ölçüm cihazından yararlanılarak tespit edildi. Bakır katkısı arttıkça alaşımların yoğunlukları artarken, mikrosertlik ve gözeneklilik değerleri azaldığı görüldü.

In this thesis, NiTiCu powder metal alloys in three different compositions were produced with hot isostatic pressing (HIP) process of powder metalurgy technique. Microstructures of the produced alloys were investigated by using scanning electron microscope (SEM). Due to changes of the alloy percentages after HIP technic, alloys rates were determined by using energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS) results received from least two different zones. Thermal properties of alloys were investigated by using a differential scanning calorimetry (DSC).Density of the alloys were measurement with Archimedes? principle. Quantities of porosity were determinedAlso microhardness values were determined by using FM-700 design vicker hardness measurement. It seems that, when cooper quantity increase while density is also increasing and microhardness and porosity are decreasing.
Investigation of physical and microstructure properties of NiTiCu alloys produce by powder metallurgy method
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği