Boğa spermasında vitamin A ve beta karoten düzeylerinin araştırılması ve bu spermalarla tohumlanan ineklerden elde edilen dölverimi sonuçları - Gür, Seyfettin; Demirci, Eşref (My University, 1998)
Bu çalışma, boğalara exogen olarak verilen A vitaminin spermatolojik özellikler üzerine etkisi ve bu spermalarla tohumlanan ineklerden elde edilen dölverimini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 5 Holştayn boğa ile 200 Holştayn inek kullanıldı. Boğalardan haftada iki defa iki ejekulat olmak üzere 5 hafta süreyle sperma alındı. Sonra boğalara 10'ar gün ara ile iki doz vitamin A enjekte edildi. İkinci enjeksiyondan 35-40 gün sonra benzer şekilde sperma alındı. Birinci ejekulatlar sun'i tohumlamada kullanılmak üzere dondurularak saklandı. İkinci ejekulatlar santrifüj edilerek seminal plasma örnekleri elde edildi. Seminal plasmadaki vitamin A ve Beta karoten seviyeleri High Performance Liquid Chromatography metoduyla tespit edildi.. Boğalara vitamin A uygulanmadan önce sperma miktarı 4.4 ± 0.3, spermatozoit motilitesi % 70.4, spermatozoit yoğunluğu 0.97 * 0.1 x 109,/ml, anormal spermatozoit oranı % 11.50, vitamin A miktarı 4.79 ± 0.1 ng/ml ve dölverimi % 62 iken bu değerler vitamin A uygulandıktan sonra sırasıyla 4.4 ± 0.2 mi, % 79.8, 1.12 ± 0.1 x $10^9$ / ml, % 8.56 , 6.45 ± 0.3 ng/ml ve % 71 bulunmuştur. Boğalara Vitamin A uygulanmadan önce ve sonra elde edilen seminal plasmalardaki A vitamini seviyeleri, ortalama spermatozoit motiliteleri ve anormal spermatozoit oranları arasındaki fark istatistiki yönden önemli (p< 0.01) bulunmuştur. Boğaların spermatozoit motilitesi, yoğunluğu ve seminal plasmada bulunan vitamin A seviyeleri ile dölverimleri arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir.
Keywords: Seminal plazma; HPLC; retinol; spermatozoa; suni tohumlama; döl verimi; beta-karoten; A vitamini; sperm hareketliliği; boğa; sperm kalitesi