Aşırı Derecede Küçük Örneklem Problemi için Hibrit Regresyon Modeli - Pamukçu, Esra (My University, 2017)
Geleneksel istatistik metodolojisinde, iyi seçilmiş değişkenlerin birkaç tane, örneklerin ise daha fazla olduğu farz edilir. Günümüzde ise birçok sahada, çalışma için ulaşılabilen örnekler onlar veya yüzlerle ifade edilirken, tek bir gözlem binlerce hatta milyonlarca boyuta sahip olabilmektedir. Klasik yöntemler bu tarz verilerle başa çıkabilecek şekilde tasarlanmış değillerdir. Temel bileşenler analizi, faktör analizi, sınıflama ve kümeleme analizleri, regresyon katsayılarının çıkarımı ve tahmini gibi klasik çok değişkenli istatistiksel tekniklerin birçoğu, verinin kovaryans matrisinin ve/veya onun tersinin tahminini gerektirir. p değişken sayısı n örnek sayısından fazla olduğu durumlarda ise örnek varyans-kovaryans matrisi dejenere olur ve tersi hesaplanamaz. Bu, klasik istatistiksel metotlar açıcından karşılaşılabilecek en önemli zorluklardan biridir. Pamukçu ve ark tarafından (2015) yüksek boyutlu veri setlerindeki kovaryans probleminin üstesinden gelebilmek için, Hibrit Kovaryans Tahmin Edicisi (Hybrid Covariance Estimator-HCE) yöntemi geliştirilmiştir. HCE ile kovaryans yapısındaki bu bozulmanın önüne geçilmiş ve n<<p probleminin olduğu yüksek boyutlu veri setlerinin istatistiksel analizleri mümkün hale gelmiştir. HCE, aslında birçok farklı kovaryans yapısı ile elde edilebildiği için HCE ile yapılacak analizlerde önemli aşamalardan biri, veri setine uygun kovaryans yapısının belirlenmesidir. Bu aşamada ise model seçim kriterleri olarak da bilinen AIC, CAIC ve ICOMP gibi bilgi kriterleri ile uygun kovaryans yapısı seçilebilmektedir. Bu çalışmada, n<<p olan yüksek boyutlu veri setlerinde HCE ve bilgi kriterleri ile önerilen Hibrit Regresyon Modeli-HRM tanıtılmış ve hesaplama adımları verilmiştir. Simülasyon çalışması ile farklı senaryolarda farklı p/n oranlarına sahip veri setleri HRM ile analiz edilmiş, uygun kovaryans yapısının seçimi AIC, CAIC ve ICOMP bilgi kriterleri ile yapılmış ve sonuçlar klasik regresyon analizi yöntemi ile karşılaştırılmıştır.
Keywords: Matematik; İstatistik ve Olasılık