Erkek Anaokulu Öğretmenlerine Velilerin Bakış Açısı (Elazığ İli Özelinde Bir Alan Araştırması) - Yağbasan, Mustafa; Aksoy, Gonca Pervin (Fırat University, 2016)
Mesleklerin cinsiyetlere göre tasnif edilmesi, tarihten günümüze sosyal yaşamın temel bir sorunu olarak dikkat çekmiştir. Anaokulu öğretmenliği de özellikle ülkemizde bayanlara özgü bir işkolu olarak algılanmaktadır. Toplum tarafından daha ziyade “bayan mesleği” şeklinde değerlendirilen bu işkollu, birçok alanda olduğu gibi erkekler tarafından da son zamanlarda tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak erkeklerin söz konusu bu mesleği seçerken ve icra ederken “cinsiyetçilik” sorunuyla karşılaştıkları bilinmektedir. Sorunun diğer bir boyutu ise muhatapların özellikle iletişimsel ortamlarda ayrımcılıkla karşılaşmalarıdır.Bu araştırmanın amacı; mesleği icra eden öğretmenlerin ve velilerin bu mesleğe ilişkin kanaatlerini belirlemek ve sorunun nedenlerini ortaya koyarak anlamaya çalışmaktır. Adı geçen mesleğin kadınlara özgü bir meslek olarak algılandığı ve velilerin erkek anaokulu öğretmenlerine çocuklarını emanet ederken çekinceli davrandıkları temel hipotezlerinden hareket edilerek ve survey yöntemine dayalı yürütülen bu araştırma bir anket uygulamasıyla desteklenmiş ve bu varsayımlar test edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda; özellikle iletişimsel ortamlar açısından ortaya konulan hipotezleri destekler mahiyette önemli verilere ulaşılmıştır

It has always been a concern for social life that the occupations are appreciated according to gender. Being a nursery school teacher has always been attributed to women in our country. This line of work, which is more often regarded as “a women's profession” by the society, has recently begun to be preferred by men as well as many other areas. However, it is known that men face the problem of 'sex discrimination' when choosing and practicing this profession. Another dimension of the problem is that the respondents face discrimination especially in the communicative environment. The purpose of this research is to determine the beliefs of the teachers who perform this profession and the parents and try to understand the causes of the problem. In the research, it is based on the basic hypotheses that, kindergarten teaching profession is perceived as a profession unique to women and the parents are hesitant in entrusting their children to male kindergarten teachers. Survey-based research; was supported by a questionnaire and the assumptions were tried to be tested. As a result of the research; it has been reached significant data especially about the hypotheses put forward in support of the communicative environment.
The Parent’s Perspective Towards The Male Kindergarten Teachers (A Case Study In Elazığ)