CrN kaplamanın bir dizel motoru üzerindeki etkileri - Hazar, Hanbey; Öner, Cengiz (My University, 2007)
Bu çalışmada, Katodik Ark PVD (Fiziksel Buhar Biriktirme) yöntemi kullanılarak tek silindirli bir dizel motorunun silindir yüzeyi, segman ve supapları seramik bir malzeme (CrN) ile kaplanmıştır. Kaplama ile motorun silindir, segman ve supaplarına kısmi termal bariyer özellik kazandırılmıştır. Seçilen motor, dinamometre tezgahında yüklenerek belirli koşullarda çalıştırılıp, egzoz gazı emisyonları ölçülmüştür. Aynı motor, kaplanmamış olarak kaplanmış motorda olduğu gibi aynı şartlarda çalıştırılıp egzoz gazı emisyonları ölçülmüştür. İki motordan alınan sonuçlar karşılaştırılarak değerlendirilmiş, kaplanmış motorun egzoz gazı emisyonlarında iyileşme olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Enerji ve Yakıtlar; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test