FARKLI ORANLARDA MISIR GLÜTENİ İÇEREN RASYONLARIN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (ONCORHYNCHUS MYKİSS, W.) BÜYÜME VE SİNDİRİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN EKSTERNAL VE İNTERNAL İNDİKATÖRLER YARDIMIYLA ARAŞTIRILMASI - ÇAKMAK, M. NURİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
DOKTORA TEZİ FARKLI ORANLARDA MISIR GLÜTENİ İÇEREN RAS YONLARIN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (Oncorhynchus mykiss W.) BÜYÜME VE SİNDİRİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN EKSTERNAL VE İNTERNAL İNDİKATÖRLER YARDIMIYLA ARAŞTIRILMASI M. Nuri ÇAKMAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 59 Bu araştırma, farklı oranlarda alabalık rasyonlarına katılan mısır glüteninin ham besin maddelerinin sindirim dereceleri ve büyüme üzerindeki etkisini eksternal ve internal indikatörler aracılığıyla incelemek amacıyla yürütüldü. Araştırma gruplarını mısır glüteni oranları oluşturdu. Buna göre mısır glüteni katılmayan grup Kontrol grubunu, % 15 mısır glüteni katılan grup Deneme I, % 30 mısır glüteni katılan grup Deneme II grubunu oluşturdu. Sindirim katsayısının belirlenmesinde eksternal indikatör olarak kromoksit, internal indikatör olarak ham selüloz ile asitte çözünmeyen kül kullanıldı ve balıklardan dışkı örnekleri masaj metodu ile alındı. Ham yağ, dışında en yüksek ham besin maddesi sindirilme dereceleri Kontrol ve Deneme I grubunda elde edilirken (p>0.05) en düşük sindirilme dereceleri Deneme II grubunda elde edildi. Kromoksit ve ham selüloz indikatörleri arasında fark saptanmazken, asitte çözünmeyen kül indikatörü ile en yüksek sindirim katsayıları elde edildi. Deneme sonunda gruplarda ortalama canlı ağırlıklar Kontrol, Deneme I ve Deneme II gruplarında sırası ile 313.49±IV 0.98, 311.18±0.94 g ve 221.44±0.86 g olarak belirlendi. Yemden yararlanma oranlan gruplarda sırası ile ortalama 1.88, 1.91 ve 2.37 olarak belirlendi. Sonuç olarak, % 15 oranında alabalık rasyonlarına katılan mısır glüteninin balık unu yerine rahatlıkla kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Mısır glüteni, sindirim, indikatörler, gökkuşağı alabalığı.
Determination effects of trout feeds having different levels of corn gluten in rainbow trout with eksternal and internal indicators
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products