TÜRKİYE'DEKİ KADIN CİNAYETLERİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ - TUZCU, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kadın cinayetleri gerek Türkiye'de gerekse Dünya'da, kökleri eskilere kadar dayanan önemli bir sosyal sorundur. Kadın cinayetlerinin meydana gelmesinde birçok nedenin olduğu bilinmektedir. Bu nedenlerin en önemlisi şiddettir. Şiddet, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin merkezindedir. Bu nedenle kadın cinayetleri araştırılırken şiddet ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Şiddetin cinsiyet eşitsizliği temelinde kadına yönelmiş hali kadına yönelik şiddeti doğurmakta, kadına yönelik şiddetin en uç ve son noktasında ise kadın cinayetleri yer almaktadır. Kamuoyunda ve yazılı medyada sıkça konuşulan, toplumda bıraktığı olumsuz etkilerden dolayı gündemden düşmeyen kadın cinayetleri, toplumsal dinamiklerin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Kadın cinayetlerine ilişkin bilgilerin kısıtlı olması ve bilgilere ulaşmanın zorluğu sebebiyle bu konudaki çalışmalar sınırlı kalmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'deki kadın cinayetleri sosyolojik açıdan incelenerek, kadın cinayetleri ile ilgili yapılacak çalışmalara ve kadın cinayetlerinin bir nebze de olsa azaltılabilmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Bununla birlikte kadın cinayetleri ile ilgili kavramlar ve kuramsal bilgiler esas alınarak, kadın cinayetlerinin altında yatan sosyolojik etmenler açıklanmıştır. Çalışmada yazılı medyada yer almış kadın cinayetlerine ait veriler ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Yapılan bu çalışmada nitel araştırmalarda başvurulan yazılı dokümanların incelenmesi yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler, konuyla ilişkili kitaplar, yüksek lisans ve doktora tezleri, makaleler ve tablolardan oluşan yazılı dokümanlar ile internet kaynaklı verilerden elde edilmiştir. Dokümanlardan elde edilmiş olan verilerden yola çıkarak çalışmanın konusu açıklanmaya ve verileri anlamlı hale getirme yoluna gidilmiştir. Ayrıca çalışmada ele alınan sayısal verilerle konu gerçekçi bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre şiddetin oluşmasında bireysel ve toplumsal nedenler etki etmektedir. Kadınlar fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmaktadırlar. Kadın cinayetlerine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine her toplumda ve her dönemde rastlanmaktadır. Kadın cinayetlerinin meydana gelmesinde ekonomik, ailevi, eğitimsel, kültürel, psikolojik ve sosyal psikolojik etmenlerin etkisi büyüktür. Kadın cinayetlerinde failler büyük bir oranda kadının yakın çevresinden çıkmaktadır. Yazılı medya kadın cinayetleriyle ilgili haberlere yer vermektedir. Kadın cinayetlerine ilişkin verilerin elde edilmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kadın Cinayetleri, Yazılı Medya, Şiddet, Cinsiyet Eşitsizliği

Women killings both in Turkey and in the world, is a major social problem that goes back to the roots of the old. It is known that there are many reasons for the occurrence of women murders. The most important of these reasons is violence. Violence is at the center of women's murders and violence against women. For this reason, it has to be associated with violence when investigating women's murders. Violence against women on the basis of gender inequality causes violence against women, and the most extreme and last point of violence against women is female murders. The murders of women, which are frequently spoken in the public and in the print media, which do not fall out of the agenda due to their negative effects on society, make it necessary to review social dynamics. Studies on this issue remain limited due to the limited information about women's murders and the difficulty of accessing information. In this study, examining the murders of women in Turkey from sociological perspective, women with murder and is intended to contribute to studies about to be reduced to some extent the women's murders. In addition, based on the concepts and theoretical knowledge about women's murders, the sociological factors underlying women's murders have been explained. In the study, the data and evaluations of the women murders that took place in the written media are included. In the study, however, the method of examining the written documents used in qualitative research was used. The data collected were obtained from written documents consisting of books, master's and doctoral theses, articles and tables, and data from the internet. Based on the data obtained from the documents, the subject of the study was explained and the data became meaningful. In addition, the subject was tried to be presented in a realistic way with the numerical data discussed in the study. According to the results of the study, individual and social reasons affect the formation of violence. Women are exposed to physical, economic, psychological and sexual violence. Women's murders and gender inequality are found in every society and in every period. Economic, family, educational, cultural, psychological and social psychological factors have a great influence on the occurrence of women's murders. In women's murders, the perpetrators are mostly from the close circle of the woman. Written media contains news about women's murders. There are difficulties in obtaining data on female murders. Key Words: Women Murders, Print Media, Violence, Gender Inequality
Sociological analysis of the women's murder in Turkey
Keywords: Sosyoloji