Sabit ve Hareketli Hava ile Isıtılan Güneş Kolektörlerinin Isıl Verimliliklerinin Karşılaştırılması ve Yapay Sinir Ağları ile Modellenmesi - Das, Mehmet; Akpınar, Ebru (My University, 2018)
Bu çalışmada, sabit ve hareketli hava ısıtmalı güneş kollektörleri (HIGK) kullanılmıştır. Hareketli ve sabit güneş kolektörünün ısıl performansları deneysel olarak araştırılmıştır. Deneylerde, güneş kollektörlerinin giriş ve çıkış hava sıcaklıkları, radyasyon, hava hızı, emici plaka sıcaklıkları, toplayıcıların dış yüzey sıcaklıkları ve şeffaf örtü sıcaklıkları ölçülmüştür. Yapılan ölçümlere dayalı olarak her iki güneş kollektörlerinin ısıl verimleri hesaplanmıştır. Deneysel verilerle hesaplanan ısıl verim için yapay sinir ağı (YSA) modeli oluşturulmuştur. YSA modeli ile ısıl verim değerleri tahmin edilmiştir. Sonuç olarak deneysel ve tahmin edilen ısıl verimler karşılaştırılmış, HIGK'nin daha verimli çalıştığı tespit edilmiştir. Yapay sinir ağı modelinin, sabit HIGK ve hareketli HIGK'lerinin ısıl verimlerini başarıyla tahmin ettiği belirlenmiştir
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Fizik; Uygulamalı