Yaşlılık ve Aleksitimi - Yigitbas, Cagla; Deveci, Süleyman Erhan (My University, 2018)
Yunanca bir kelime olan aleksitimi, genel olarak duygularını tanıma ve sözel olarak ifadeetmekte güçlük çeken bireyleri tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. “Duygular için söz yokluğu” anlamına gelen aleksitimi, başlangıçta psikosomatik hastalardaki belirtileri açıklamak için ortaya atılmıştır. Araştırmalar ve klinik gözlemler, ilk olarak psikosomatik hastalıklarda görülen aleksitiminin;depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, madde kötüye kullanımı ve madde bağımlılığı gibi pek çokpsikolojik bozuklukta da gözlendiğini ortaya koymaktadır. Buna karşın, son yıllardaki araştırmalar,klinik durumların yanı sıra aleksitiminin normal populasyonda da gözlenen bir olgu olduğunu göstermektedir. Günümüzde ise, son zamanlarda aleksitimi, duygusal süreçler ve yaşlanma arasındaki ilişkiyi incelemede de kullanılmaktadır. Çünkü, yaşlanma sürecine bilişsel ve duygusal değişimler eşliketmektedir. Yapılan çalışmalarda ileri yaş ile aleksitimi arasında pozitif ilişki saptanmıştır.
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Psikoloji