AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜKLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN ÇOCUKLARINI SPORA YÖNLENDİRME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ) - ARSLAN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren yetenekleri çerçevesinde spora yönlendirmek, fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimleri açısından son derece önemlidir. Doğu Anadolu Bölgesinde ki (Elazığ, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Bitlis, Ağrı, Van, Kars) illerde hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinde görevli ve çocuğu olan çalışanların çocuklarını spora yönlendirme nedenlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi çalışmamızın temel amacını teşkil etmektedir. Kurum çalışanlarının hizmet verdikleri bireylerle aynı toplumsal yapıyı paylaşmaları onların spora yönelik olumlu algılarının bu kesim içerisindeki diğer insanlara da nakledilmesinde aracı rol üstlenecektir. Çalışmanın evrenini Doğu Anadolu Bölgesinde hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri (Elazığ, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Bitlis, Ağrı, Van, Kars), örneklemini ise amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenecek çocuklu kurum personeli oluşturmaktadır. Çalışmamız "betimsel tarama modeli" niteliğindedir. Verilerin elde edilmesinde önceden geçerlik ve güvenirliği tespit edilmiş iki bölümden oluşan anket formu kullanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde yüzde ve frekans analizleri ile grup ortalamalarının karşılaştırılmasına yönelik, ikili grup ortalamaları için t-testi, ikiden fazla grup ortalamaları için anova testi yapılmıştır. Araştırma sonunda; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde çalışan personellerin çocuklarını spora yönlendirme nedenleri bazı demografik özelliklere (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, meslek, çocuk sayısı, gelir durumu) göre faklılık göstermediği ve spora yönlendirmede olumlu bakış açılarına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca düzenli spor yapan ebeveynlerin spora yönlendirmede daha olumlu görüş bildirdikleri görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Spor, Çocuk, Aile.

It is vital for our children's physical , mental and social development to direct them to sport pursuant to their talents as from early ages . Searching the employees' reasons ,who work in Provincial Directorates of The Ministry of Family and Social Policies in cities of Eastern Anatolia Region (Elazığ, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Bitlis, Ağrı,Van, Kars) to direct their their children to sport with regard to some variables is the basic aim of our study. Institution employees' sharing the same social structure with individuals whom they provide service will have an intermediary role to transfer their positive perception for the sport to other people within this society segment. Provincial Directorates of The Ministry of Family and Social Policies in Eastern Anatolia Region (Elazığ, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Bitlis ,Ağrı,Van, Kars) constitute the universe of study ,institution personnel having children whom will be determined via purposeful sampling method constitutes the sample. Our study has the characteristics of ''descriptive survey model'' .To gain data a questionnaire form with two parts whose validity and dependability were determined previously was used..When analysing data for the comparison of percentage ,frequency analysis and ensemble average ,for dual ensemble average t-test was made ,and for more than two ensemble average anova test was made. At the end of study ,it was concluded that the reasons of personnel who work in the Provincial Directorates of The Ministry of Family and Social Policies to direct their children to sport don't differ according to demographic features (age, gender,educational background ,marital status,job , number of children ,income status ) and they had a positive perspective to direct them to sport .Also ,ıt is seen that parents who do exercise regularly present a more positive opinion to direct their children to sport. Keywords: Sport, Child, Family.
Analysis on the reasons of employees working in provincial directorates of The Ministry of Family and Social Policies to direct their children towards sports: An example of eastern anatolian region
Keywords: Spor