GERİ BESLEMELİ KONTROL SİSTEMLERİNDE KAOTİK DAVRANIŞLARIN TAHMİN EDİLMESİ - ÇELİK, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi GERİ BESLEMELİ KONTROL SİSTEMLERİNDE KAOTİK DAVRANIŞLARIN TAHMİN EDİLMESİ Vedat ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa: 87 Bu tezde doğrusal olmayan geri beslemeli sistemlerde karşılaşılan ve kaotik davranış olarak belirlenen doğrusal olmayan davranış türünün tahmini için bir metot verildi. Bu metot lkeratürde Genesio-Tesi varsayımı olarak bilinmektedir. Tezde doğrusal olmayan kapalı çevrimli sistemlerde oluşabilen limit çevrimin karakteristiği Genelleştirilmiş Aktarım İşlevinden (GAİ) yararlanılarak bulundu. Ayrıca Genesio-Tesi varsayımının GAİ ile ilişkisi verildi ve sistemin doğrusal kısmına ilişkin dinamiği değiştirilerek limit çevrimin bozulması ile oluşan kaotik davranışın tahmini;. Analitik, ® Grafiksel olarak elde edildi ve incelendi. Tezin sonunda kontrolsüz iken kaotik davranış göstermesi olanaksız doğrusal olmayan geri beslemeli sistem, PI kontrolör ile kontrol edilmek istendiğinde kontrol parametreleri uygun seçilmez ise nasıl kaotik davranış gösterebileceğine dikkat çekildi. Anahtar Kelimeler : Doğrusal olmayan geri beslemeli sistem, Limit çevrimi, Genelleştirilmiş aktarım işlevi, Kaos, PI kontrollü doğrusal olmayan geri beslemeli sistem VI
The prediction of chaotic behaviors in feedback control systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering