AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİ - TOP, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına ilişkinöğretmen ve yönetici görüşlerini belirlemektir. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlikprogramlarına ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerinin belirlenmeye çalışıldığı buaraştırmada, var olan durum yansıtılmaya çalışıldığından, araştırma tarama modelindebetimsel bir araştırma olarak desenlenmiştir.Araştırmanın evrenini, Elazığ il merkezinde yer alan ve beş Eğitim Bölgesinde görevyapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninde yer alan beş EğitimBölgesinde, toplam 78 okul bulunmaktadır. Araştırmanın örneklemi olarak, her eğitimbölgesinden random yoluyla sekiz okul alınmıştır. Buna göre, araştırmanın örneklemini beşeğitim bölgesinde yer alan ve random olarak saptanan toplam 40 okulda görev yapanöğretmen ve yöneticiler oluşturmuştur.Araştırma sonucu elde edilen bulgulardan bazıları şunlardır; Katılımcıların büyük birçoğunluğunun ABEGP'dan yararlanmadıkları belirlenmiştir. Katılımcıların büyük birçoğunluğunun programlara ilişkin bilgi ve beceri düzeylerinin az olduğu belirlenmiştir.Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarının dil öğrenimini kolaylaştırdığınailişkin bayanlar daha olumlu görüş belirtmişlerdir. Öğretmen ve yöneticilerin program öncesive sonrası bilgi ve beceri düzeylerine ilişkin anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları,Socrates Programı, Leonardo da Vinci Programı, Gençlik Programı, Arion Programı.
The opinions of teachers and administrators about European Union education and youth programmes
Keywords: Eğitim ve Öğretim