Major depresif bozukluk tedavisinde amitriptilin ve nefazodonun emniyet ve etkinliklerinin karşılaştırılması - Atmaca, Murad; Kuloğlu, Murat; Geçici, Ömer; Ünal, Ahmet; Firidin, Burak; Tezcan, A. Ertan (My University, 2001)
AMAÇ: Nefazodon; depresyona ait başlıca semptomların ortadan kalkmasında etkili olduğu gösterilmiş yeni bir antidepresandır. Çalışmamızda ülkemiz psikiyatri kliniklerinde son yıllarda kullanıma giren nefazodonun, depresyon tedavisinde etkinliği bilinen amitriptilinle etkinlik ve yan etki profillerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem: Bu çalışma, DSM IV kriterlerine göre major depressive bozukluk tanısı ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeğinde (HDDÖ) 18 ve üzerinde puan alan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar randomize şekilde nefazodon (n=19) ve amitriptilin (n=19) tedavi gruplarına ayrıldı. Tüm hastalar 2, 4, 6 ve 8. haftalarda klinik düzelmeyi izlem açısından HDDÖ, Hamilton Anksiyete Ölçeği ve Klinik Global izlenim Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Sekiz haftalık izlemde hem nefazodon, hem de amitriptilin etkili bulunmuştur. Nefazodon grubunda hiçbir hasta yan etki nedeniyle tedaviyi bırakmazken; amitriptilin grubunda iki hasta yan etki nedeniyle tedaviyi yarı bırakmıştır. Nefazodon grubunda en sık gözlenen yan etkiler halsizlik, sersemlik ve bulantı iken; amitriptilin grubunda antikolinerjik ve cinsel yan etkiler olmuştur. Sonuç: Sekiz haftalık izlem çalışmasında hem nefazodon hem de amitriptilinin major depresif bozukluklu hastalarda oldukça etkili olduğu belirlenirken; nefazodonun amitriptiline göre daha iyi tolere edilebildiği ortaya konmuştur.
Keywords: İlaç değerlendirmesi; Depresif bozukluk; Nefazodon; Amitriptilin; Antidepresif ajanlar; ikinci kuşak