ELAZIĞ İLİNDEKİ SPOR KULÜPLERİNDE AMATÖR FAALİYETLERİN FİNANSMANI - TADİK, NAZDAR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Gün geçtikçe gelişen ve değişen dünyanın dinamiklerinden biri olan spor kavramının devletle olan ilişkisi, kurumsallaşması ve faaliyet durumlarının tekrardan incelenmesini gerekli hale getirmektedir. Amatör amaçlarla kurulan spor kulüpleri de değişime ayak uydurarak ekonomik ve eğlence boyutuyla da önem kazanmıştır. Bu nedenle Elazığ ilinde bulunan amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin varlıklarını idame ettirebilmek için finans kayaklarının neler olduğunu ve bu finans kaynaklarının nasıl oluşturulduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı 164 spor kulübü yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit tesadüfi yöntem kullanılarak belirlenen 75 (spor kulüp yöneticisi) gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. "Elazığ İlindeki Spor Kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanını ölçmek amacı ile tarama yönteminde, Anket Tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anket spor kulüplerinin gelir-gider tablosundan faydalanılarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Anket iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde Kulüp ile ilgili "Kulüp Türü", "Üye Sayısı", "Kulüp Merkezi" değişkenleri ilişkin sorular ikinci bölümde ise dernek yöneticilerine yönelik amatör spor faaliyetlerin finansman sağlamasına ilişkin 27 maddelik soru yer almaktadır. Anket iki durumlu "Evet, Hayır'' Likert sistemine göre derecelendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için öncelikle normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmış, normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle parametrik analiz yöntemleri tercih edilmiştir.Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak frekans, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Elazığ ilindeki spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanına ilişkin anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek amacıyla değişkenler arasında Anova ve korelasyon analizi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerin anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, spor kulübünün türleri ile amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin gelir -gider finansman durum düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin bulunduğu yer ve gelir-gider finansman durum düzeyleri arasında da anlamlı farklılık bulunmuştur. Yine amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin gelir ve gider finasman durum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; Elazığ ilindeki spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansman konusu; yasal düzenlemelerdeki noksanlıklar ve gelir-gider arasındaki dengesizliklerden dolayı finans kaynakları yetersiz kalmıştır. Bu eksikliklerin giderilmesi ve yapılacak yeni çalışmalar ile desteklenmesi spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanı konusuna katkı sağlayacaktır.

Gün geçtikçe gelişen ve değişen dünyanın dinamiklerinden biri olan spor kavramının devletle olan ilişkisi, kurumsallaşması ve faaliyet durumlarının tekrardan incelenmesini gerekli hale getirmektedir. Amatör amaçlarla kurulan spor kulüpleri de değişime ayak uydurarak ekonomik ve eğlence boyutuyla da önem kazanmıştır. Bu nedenle Elazığ ilinde bulunan amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin varlıklarını idame ettirebilmek için finans kayaklarının neler olduğunu ve bu finans kaynaklarının nasıl oluşturulduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Elazığ Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bağlı 164 spor kulübü yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit tesadüfi yöntem kullanılarak belirlenen 75 (spor kulüp yöneticisi) gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. "Elazığ İlindeki Spor Kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanını ölçmek amacı ile tarama yönteminde, Anket Tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anket spor kulüplerinin gelir-gider tablosundan faydalanılarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Anket iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde Kulüp ile ilgili "Kulüp Türü", "Üye Sayısı", "Kulüp Merkezi" değişkenleri ilişkin sorular ikinci bölümde ise dernek yöneticilerine yönelik amatör spor faaliyetlerin finansman sağlamasına ilişkin 27 maddelik soru yer almaktadır. Anket iki durumlu "Evet, Hayır'' Likert sistemine göre derecelendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için öncelikle normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmış, normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle parametrik analiz yöntemleri tercih edilmiştir.Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak frekans, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Elazığ ilindeki spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanına ilişkin anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek amacıyla değişkenler arasında Anova ve korelasyon analizi yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan istatistiksel çözümlemelerin anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, spor kulübünün türleri ile amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin gelir -gider finansman durum düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin bulunduğu yer ve gelir-gider finansman durum düzeyleri arasında da anlamlı farklılık bulunmuştur. Yine amatör faaliyet gösteren spor kulüplerinin gelir ve gider finasman durum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; Elazığ ilindeki spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansman konusu; yasal düzenlemelerdeki noksanlıklar ve gelir-gider arasındaki dengesizliklerden dolayı finans kaynakları yetersiz kalmıştır. Bu eksikliklerin giderilmesi ve yapılacak yeni çalışmalar ile desteklenmesi spor kulüplerinde amatör faaliyetlerin finansmanı konusuna katkı sağlayacaktır.
Financing of amateur activities in sports clubs in Elaziğ
Keywords: Spor